Potápěči u Dolní Vltavice hledali sochu Jana Nepomuckého. Pod hladinou se skrývá už přes 60 let

29. duben 2019 18:00

Víc než 60 let leží pod hladinou lipenské nádrže pískovcová socha svatého Jana Nepomuckého. Už brzy možná znovu spatří světlo světa, u Dolní Vltavice ji na dně hledají potápěči.

Socha kdysi stála pod kapličkou u mostu přes řeku Vltavu. Spolu s ní zmizela pod vodou i téměř celá obec.

Podmínky pro potápění jsou složité

Na dně je viditelnost asi na dva metry a 20 centimetrová vrstva bahna. Pokud se sochu podaří najít, i její vyzvednutí bude složitá operace.

„Ponor vede podél vodící šňůry natažené zhruba 300 metrů až ke konstrukci mostu. Tam vyvážeme sestupové lano s bójkou, abychom mohli pracovat i ze člunu na hladině,“ říká potápěč Jiří Urban.

Podmínky pro ponor nejsou podle Urbana jednoduché: „Teplota vzduchu je okolo 13 stupňů, voda má okolo 8 stupňů. Maximální hloubka je zde 13 metrů. Proud je minimální, v korytě tak půl metru za sekundu.“

Potápěči sochu chtějí vyzvednout nafukovacími vaky

„Používá se speciální technika, takzvané vaky. Socha se uváže, vaky se nafouknou vzduchem, vytáhnou k hladině a poté ke břehu,“ říká velitel českokrumlovských vodních záchranářů Milan Bukáček.

Socha pochází z roku 1725. Poškodili jí nejen vandalové, ale i němečtí vojáci, kteří na konci druhé světové války vyhodili přilehlý most do vzduchu. Nově postavený most vzal definitivně za své při napouštění nádrže v roce 1958.

„Most se musel odstřelit a s ním i kaplička. Most ovšem vzal za své, ale kaplička stála dál. Svatého Jána poté z kapličky vyndali, skuli ho dolů a kapličku odstřelili samostatně,“ říká kronikář obce Černá v Pošumaví František Záhora.

František Záhora věří, že se sochu podaří najít. „Podle pamětnice, která to přímo viděla, tam socha skutečně někde je. Jde jen o to, aby ji potápěči skutečně našli.“

Na projektu se podílí i rakouští vodní záchranáři, kteří se spolu s českými kolegy pokusí sochu vyzvednout už 11. května.

Spustit audio

Související