Potápěči našli tělo bruslaře, pod kterým se na Orlíku prolomil led

9. březen 2018

Ve více než čtyřicetimetrové hloubce ve čtvrtek policejní potápěči objevili tělo bruslaře, pod kterým se o víkendu na přehradní nádrži Orlík prolomil led.

Do akce se zapojilo několik potápěčských týmů. Pátrání trvalo několik dní. Tělo pohřešovaného vyzvedli na 161,5 říčním kilometru z hloubky 40 metrů.

Podle jihočeského policejního mluvčího Jiřího Matznera k nálezu pomohli svědci události. „Jeden ze svědků navedl policisty a potápěče na místo díky své sportovní aplikaci, která pracuje s GPS souřadnicemi. Tato pomoc byla pro policisty velmi přínosná,“ uvedl.

Během pátracích akcí potápěči sledovali rozdílnou tloušťku ledu na přehradě. V některých místech byl silný pouhé čtyři centimetry. Orlická přehrada během letních měsíců nakumuluje tolik tepla, že ani při velkých mrazech nezmrzne natolik, aby byla bezpečná pro bruslení jako jiné vodní plochy.

Na místo nálezu ve čtvrtek odpoledne vyjeli písečtí kriminalisté, kteří případ dále prošetřují. Byla nařízena zdravotní pitva. Policisté vyrozuměli rodinu a poskytli pozůstalým krizovou intervenci.

autor: mvo
Spustit audio