Potápěč strávil čtyři dny pod vodou v zatopeném lomu ve Slověnicích

23. září 2015

Dutý kvádr o průměru 2 metry a výšce 6 metrů. Takový životní prostor měl v posledních čtyřech dnech potápěč David Vondrášek. V zatopeném lomu u Slověnic na Budějovicku překonal český rekord.

Učitel potápění Fakulty tělesné výchovy a sportu Karlovy univerzity v hloubce deset metrů také pracoval na své vědecké závěrečné práci. Zkoumal například fyziologické procesy - pod vodou v nepřirozeném tlaku člověk ztrácí chuť k jídlu, naopak spánek je v takovém prostředí mnohem hlubší.

Průměrně dvě hodiny denně trávil David Vondrášek mimo keson. Při „vycházkách " v okolí dutého kvádru zkoušel různé možnosti pohybu. Chtěl tak zjistit, co potápěče nejméně namáhá a při jakém pohybu spotřebovává co nejmenší množství kyslíku.

Poznatky ze svého pobytu v zatopeném lomu chce použít pro experiment s maximálně soběstačnou stanicí pod hladinou, která by v budoucnu mohla sloužit například k ochraně obyvatel.

Padl také český rekord z roku 1962, kdy potápěč strávil pod vodou 100 hodin. David Vondrášek zde byl o dvě hodiny déle, od sobotního rána do středečního odpoledne.

„Nejnáročnější byla asi ta zima a vlhko,“ komentoval po svém vynoření. Také cesta zpět nad hladinu nebyla snadná. Výstup trval zhruba tři hodiny.

autor: hoch
Spustit audio