Posvátná kočka birma může žít v dokonalé harmonii se psem. Dokáží i jíst z jedné misky, líčí chovatelka

Birma posvátná je plemeno kočky, které dokáže zaujmout svou krásou i vlídností. První se zřejmě dostaly z Barmy do Francie kolem roku 1900. Jednalo se o chovný pár z Asie, po kterém ale nezůstali žádní potomci. Jedna z verzí říká, že předkem birem byl kříženec siamské a dvoubarevné dlouhosrsté kočky.

Toto plemeno není v Čechách příliš rozšířené. Chovatelka Gábina Gajdicová z Českých Budějovic na kotě čekala několik měsíců. Teď už je jejímu kocourovi Oliverovi pět let.

Obdivuhodná je jeho noblesa, ale i přátelství se špringršpanělem Ironem. „Oliver Ironovi čistí olizováním srst jako sobě. Spí s čumákem u sebe. Jsou schopni jíst z jedné misky, není to žádný problém. Kocour toho psa opravdu miluje,“ popisuje chovatelka neobvyklé přátelství.

Birmy nevyžadují náročnou péči. „Stačí pročesávat, srst nemá podsadu, je pořád krásná a vůbec nelíná,“ pochvaluje si chovatelka.

Zajímavostí je, že kočky se vybarvují čtyři roky. Když si Gábina Gajdicová přivezla Olivera domů, byl celý bílý. Teď má tmavě hnědé uši a masku, na které vynikají velké modré oči. Dále byste na jeho těle našli oříškově hnědou, kávovou a bílou. Existuje ale celkem dvacet barevných variet.

Kočky tohoto plemene jsou nejenom krásné, ale také přívětivé k lidem. Chovatelka je proto doporučuje i do rodiny s dětmi.

Do domácnosti, v níž žije kočka birma posvátná, můžete nahlédnout prostřednictvím magazínu Máme rádi zvířata. Přidáme informace o onemocnění jater u drůbeže a také o tom, jestli rosničky skutečně dokáží předpovědět počasí.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související