Poštovní ulice v Prachaticích bude pět měsíců v roce neprůjezdná. Majitelé podniků tu chtějí předzahrádky

23. květen 2023 15:38

Pět měsíců v roce bude Poštovní ulice v Prachaticích místo projíždějících aut patřit lidem popíjejícím kávu nebo čaj. Splnilo se tak letité přání majitelů tamních provozoven, třeba kavárny a čajovny. O možnost zřídit předzahrádky v krátké ulici u náměstí usilovali několik let.

„Provozovny jako čajovna nebo naproti kavárna vždycky budou vítat, když budou moct mít sezení venku. Lidé rádi sedí venku,“ říká spolumajitel čajovny Jiří Včelák v prachatické Poštovní ulici, kde parkuje pár aut. „Vlastně není v Prachaticích moc míst, u kterých by se nám to zdálo tak jednoduché je zavřít. Ta ulice je dopravně vcelku lichá, zbytečná a krátká, tak jsme si říkali, že přece musí jít,“ dodává.

Kolem podmínek v usnesení radních, podle kterého bude ulice pět měsíců v roce pro auta uzavřená, ale panovaly určité nejasnosti. „Je to Pyrrhovo vítězství, model královny Koloběžky, jak říkáme, protože ulice bude zavřená a vlastně nebude zavřená,“ komentuje Jiří Včelák.

„Podmínky pro nás jsou takové, že se to vlastně příliš neliší od současného stavu. Musí být zachován třímetrový průjezd pro auta, což v podstatě znamená, že hosté u stolků se budou tísnit u stěn domů. Další z podmínek říká, že když budou nějaké slavnosti, když bude náměstí zavřené, tak se tahle ulice zase otevře,“ popisuje.

Čtěte také

Obavy provozovatelů se snaží rozptýlit starosta města Jan Bauer. „Myslím si, že má logiku a smysl na turistickou sezonu uzavřít Poštovní ulici ve prospěch provozovatelů. Na druhou stranu je třeba respektovat, že pokud nastanou nějaké mimořádné události, ulice musí zůstat provozuschopná. To je podstatou toho usnesení rady města. Já bych spíš očekával, že lidé z toho budou mít radost a ty případné nuance v provozu jsou na dohodě, na nějakém rozumném kompromisu,“ uvádí.

Záměrem radních podle místostarosty Jakuba Nepustila je, aby se Prachatice staly moderním městem 21. století. „To znamená, aby měla své místo tradiční motorová doprava a zároveň se vrátilo víc města chodcům, službám, aby město ožilo. V tomto duchu se snažíme věnovat veřejnému prostoru ta místa, která jsou využitelná pro poskytování služeb, předzahrádky a tak dále,“ upřesňuje.

Pokud se model uzavření Poštovní ulice v Prachaticích osvědčí, mohla by tu podle Jakuba Nepustila v budoucnu vzniknout oficiální pěší zóna.

Spustit audio

Související