Poštovní muzeum Vyšší Brod

17. březen 2011

Jihočeské cestování vás vezme na výlet do Vyššího Brodu. Tam mimo jiné stojí za zhlédnutí Poštovní muzeum, které bylo novou expozicí otevřeno v roce 1976 a je pobočkou Poštovního muzea v Praze. Vy si tu můžete prohlédnout vývoj poštovních služeb a pošty vůbec od 16. století až do současnosti.

A co konkrétně uvidíte? To redaktorce Romaně Kostohryzové prozradil a také ukázal vedoucí pobočky Poštovního muzea ve Vyšším Brodě Luboš Kocman.

Romana s Lubošem Kocmanem, vedoucím pobočky Poštovního muzea, prošla všechna čtyři patra a když byste měli poslouchat celý záznam, asi by to ještě nějakou tu hodinu trvalo. To spíše zajeďte do Poštovního muzea sami.

Do konce března je muzeum přístupné po telefonické domluvě, do dubna má už běžnou otevírací dobu.

Expozice ve vyšebrodském Poštovním muzeu: rozsáhlá expozice dějin poštovnictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku od roku 1526 do současnosti na ploše cca 1800 m²; největší sbírka vozů a kočárů z 19. století v České republice; historické poštovní stejnokroje, vývěsní štíty, pokladny, schránky, mapyukázky korespondence, staré psací potřeby, výplatní a orážecí strojere; konstrukce poštovních úřadoven z 18. a 20. století; telegrafní, dálnopisné a telefonní přístroje; pozdně gotické, renesanční a barokní interiéry.

Cíl: Poštovní muzeum Vyšší Brod
Dostupnost:
- auto, kolo: 28 kilometrů jižně od Českého Krumlova, parkoviště přímo pod klášterem, kde se nachází Poštovní muzeum
- autobus: zastávka Vyšší Brod, klášter
Otevřeno: duben – říjen denně kromě pondělí 9 - 12, 13 - 17 hodin, listopad – březen po předběžné telefonické domluvě
Vstupné: základní 50 korun, snížené 20 korun, děti do šesti let zdarma
Vhodné pro: všechny věkové kategorie
Kontakt: www.postovnimuzeum.cz, 380 746 679


Zvětšit mapu
autor: Romana Kostohryzová
Spustit audio