Přísný půst neplatil v historii pro nemocné, pro malé děti, nebo pro lidi na cestách

Je období půstu. Ten v historii lidé drželi přísněji, než dnes. Ale i tenkrát už existovaly výjimky.

„Postní pokrmy se v historických zápisech sice vyhýbají masům, ale ostatní živočisné produkty běžně používají,“ říká mimo jiné v úvodu dalšího vydání Kuchařského čarování Petr Stupka s tím, že například v receptech Magdalény Dobromily Rettigové se vejci ani máslem vůbec nešetří.

Podle Petra Stupky také přísný půst neplatil pro nemocné, pro malé děti, pro ty, kteří měli těžké a fyzicky namáhavé povolání, pro lidi na cestách a podobně. 

Více si můžete poslechnout přímo v záznamu Kuchařského čarování a pokud už zmiňujeme Magdalénu Dobromilu Rettigovou, tak si od ní můžeme vypůjčit její návod na jablka v županu.

„Nejprve vypracuj dobré máslové těsto ze tří dílů mouky, dvou dílů másla, a jednoho dílu tlučeného cukru (moučkový) a přičiň k tomu žloutky. Těsto nech v klidu a připrav jablka míšeňská tak, že oloupeš je a odspodu vykrojíš či vypíchneš jádřinec. Pak těsto rozvaluj na plát na dvě stébla silný, do kulata vykrajuj přiměřeně k jablíčkám a každé kolo potři rozšlehaným vejcem. Pak přilož jablíčko a do těsta ho pečlivě obal tak aby stopka patrná byla. Peč je v mírnější troubě do zlatova."

Jen pro pořádek: V podstatě jde o křehké těsto, kterému dnes říkáme linecké. Asi nejrychleji připravíte jablka v županu s pomocí koupeného listového těsta – viz následující recept.

Moderní minijablka v županu

Není třeba hledat nějaké odrůdy miniaturních jablek, ale naopak spíše si vyhlédněte větší exempláře, protože z nich kulatým vypichovákem vykrájejte stejnoměrné kuličky. Z listového těsta vyválejte plát, rozřežte ho na stejnoměrné čtverečky. Do jejich středu dejte trochu hořké čokolády, nelépe strouhané na hoblinky. Na čokoládu dejte jablečnou kuličku obalenou ve skořicovém cukru a pak už jen vše zabalte do plátku těsta a pečte v předehřáté troubě při 200 stupních asi pět minut a následně dopékejte deset minut na 160 stupních. Délka pečení je odvislá od síly vyváleného těsta.

Pokud se vám jeví tento miniaturní způsob úpravy příliš složitým či titěrným pak stačí upéci celá jablka v obalu z listového těsta a namísto jádřince vmáčknout do jablíčka směs čokolády, ořechů a rozdrobených sušenek. Pochopitelně délka pečení se zdvojnásobí, neboť i těsto bude vyváleno do silnějšího plátu.

 

autor: Petr Stupka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.