Poslední závod si chci užít naplno, říká odhodlaně krasobruslař Tomáš Verner

24. září 2014

„Žil jsem v domnění, že jsem v krasobruslení dobrý. Pak jsem zjistil, že těm v zahraničí nesahám ani po kotníky,“ popisuje Tomáš Verner svou hlavní motivaci, která ho dovedla mezi světovou krasobruslařskou špičku. Vrátí se někdy k aktivnímu závodění?

Už ve 12 letech odešel z domova v Borovanech u Českých Budějovic do Prahy. „Spolu se mnou vylétl z hnízda i bratr. To byla velká podpora i psychická úleva,“ vzpomíná Tomáš Verner. Společně bydleli nedaleko zimního stadiónu vedle školy.

„Dochodil jsem základní školu. Střední byla trochu náročnější, protože není jednoduché se dokopat k učení,“ shrnuje své začátky a uznává, že i dnes se mu po rodičích občas stýská. „Z toho jsem nevyrostl,“ tvrdí.

Čtěte také

Nejprve si věřil. Jenže pak vyrazil do zahraničí a zjistil, že krasobruslařům v zahraničí nesahá ani po kotníky. „To byla největší motivace,“ prozrazuje s tím, že krasobruslení a vrcholový sport vůbec je dřina a bolest.

V současné době se připravuje na svůj poslední závod. „Bojoval jsem se sebevědomím i stresem, ale tenhle závod bych si chtěl užít naplno a také se čtvernými skoky,“ prozrazuje.

Tomáš Verner získal na evropském šampionátu zlatou medaili. Vedle něj stojí další medailisté – Stéphane Lambiel a Brian Joubert

Jak se podílí na výchově českých krasobruslařských talentů? Stane se profesionálním trenérem? A jak se učil jezdit na bruslích se zoubky? I to prozradil Tomáš Verner moderátorce Lucii Výborné ve vysílání Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio