Poslední měsíce byly na Českobudějovicku celkově nejteplejší od roku 1886

1. září 2018 12:24

Data meteorologů z letošního roku jsou rekordní. Období od dubna do konce srpna bylo celkově mimořádně teplé.

Letošní data nemají obdoby v mnohaleté historii měření, potvrdil František Vavruška z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Meteorologům volají i lidé, kteří plánují svatbu. Předpověď je ale spolehlivá maximálně na čtyři dny

Český rozhlas České Budějovice navštívil místo, odkud každý den posluchači dostávají informace o počasí – Český hydrometeorologický ústav

Počasí a průtok vody v řekách na ploše zhruba 12 tisíc kilometrů čtverečních sledují pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích. V budově v městské čtvrti Rožnov neustále připravují aktuální předpovědi a také odpovídají na zvídavé dotazy.

„Skončil srpen a to nás nabádá, abychom se ohlédli zpět. Jak je už známo, srpen byl zase mimořádně teplý, i když ne nejteplejší. Ale pokud vezmeme celé období od dubna do srpna, tak pět měsíců za sebou bylo mimořádně teplých. To v historii pozorování v Českých Budějovicích nemá obdoby,“ prohlásil ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice Vavruška.

Srovnáním dat meteorologové zjistili, že období od dubna do srpna bylo na Českobudějovicku letos absolutně nejteplejší od roku 1886.

V noci na sobotu ovšem vydatně pršelo, především na jihozápadě Čech. Nejvíc se podle brzkých ranních údajů mohli z deště radovat na Vimpersku.

„Nejvíc tady na jihu Čech a vlastně z celé republiky napršelo ve Vimperku - 39 milimetrů. Borová Lada 37 milimetrů a Churáňov 29 milimetrů. Jinde napršelo od 5 do 20 milimetrů, čili docela dobrá vláha,“ konstatoval českobudějovický meteorolog František Vavruška.

autor: Lucie Husárová
Spustit audio