Poslechněte si unikátní nahrávku zvuku větru ševelícího na Marsu

23. březen 2021

...aneb Co všechno uvidíme v příštích dnech na obloze. O hvězdách, planetách a vesmíru, který nás obklopuje s astronomem Milošem Tichým.

Dnes to bude Jihočeském nebi pořádně foukat. Jako na Marsu... Aneb Co všechno uvidíme v příštích dnech na obloze. O hvězdách, planetách a vesmíru, který nás obklopuje s astronomem Milošem Tichým nejprve upozorní na to, co uvidíte v noci na obloze.

V první polovině noci na vás ze souhvězdí Býka svítí červeně dvě planety. Jedna se jmenuje Aldebaran, je to nejjasnější hvězda ze souhvězdí a bliká. A druhá je Mars, který svítí klidně.

Pro skřivánky, kteří brzo ráno vstávají, je připraven výhled brzy ráno nad obzorem, kde uvidí Jupitera a Saturna.

To je stručný přehled planet naší soustavy, které se dají v těchto dnech vcelku bez problémů vidět i pouhým okem.

Zvuk Marsu

Mars je v poslední době důležitým objektem už proto, že na něm přistála sonda a vozítko, které po něm nyní jezdí, posílá na Zemi unikátní fotografie a videa. Vše zcela automaticky.

„Tady nás ničí koronavirus, ale máme vyspělé automatické technologie na přistávání sond. Vše bez zásahu lidské ruky. Automatika úžasně zafungovala, už jsou první obrázky, videa, ale i zvuk. My jsme poprvé odposlouchávali Mars,“ říká Miloš Tichý.

Tento zvuk doputoval už i na Zemi a byl podroben analýze.

„A všechny zklamu, Marťani tam zatím nemluvili,“ naznačuje se smíchem Miloš Tichý. Zvuk Marsu si ale posluchači a návštěvníci webu poslechnout mohou, stačí si pustit záznam pořadu Jihočeské nebe.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio