Poslechněte si jihočeský narozeninový koncert Pavla Žalmana Lohonky

14. duben 2016

Populární písničkář Pavel Žalman Lohonka oslavil letos v březnu se svými přáteli a fanoušky sedmdesáté narozeniny velkým koncertem v budějovickém Metropolu. Český rozhlas České Budějovice exkluzivně pro své posluchače toto jubilantské a samozřejmě především vzpomínkové vystoupení zaznamenal.

Kdybychom měli určit nejslavnějšího a nejznámějšího jihočeského folkaře minulých desetiletí, zcela jistě musíme připadnout na Pavla Žalmana Lohonku, zpěváka, kytaristu a autora, velmi důležitého člena klasické sestavy Minnesengři a od raných osmdesátých let ústřední postavy vlastní formace Žalman a spol.

V Žalmanově muzikantském životě hrálo důležitou roli také českobudějovické studio Českého rozhlasu, kde společně s kapelou Minnesengři nahrávali své písně. Pavel Žalman Lohonka už dlouhou řadu let stojí na scéně jako jeden z pilířů žánru a nadále zůstává věrný zadumané kráse krajiny jižních Čech a také půvabu lidových jihočeských písniček.

Na jeho velkém narozeninovém koncertu v Metropolu v Českých Budějovicích postupně zahrály jednotlivé formace kapely Žalman a spol například s písničkami Kytky stále ještě voní, Mys Horn, Jedenkrát, Dej mi tón, Mezi kameny, Rána v trávě a řadou dalších. Narozeninovým koncertním programem slovem provázel písničkář Pepa Štross.

Sedmdesáté narozeniny Pavla Žalmana Lohonky připomněl Český rozhlas České Budějovice již dříve v pořadech Světla ramp Jiřího Kasala, Písničkové rozhovory Pavlíny Jíšové a Adély Jonášové nebo byl Žalman také hostem odpoledního vysílání moderátorky Hany Šoberové. Záznamy všech pořadů jsou dostupné na webových stránkách.

autoři: Jiří Kasal , Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka