Poradna pro oběti dopravních nehod

21. únor 2006
Trendy

V Českých Budějovicích byla zřízena poradna, která se specializovala na pomoc obětem dopravních nehod a jejich příbuzným. Jde o první zařízení tohoto druhu u nás. Vše vzniklo v podstatě na základě poptávky - zatímco v ostatních zemích Evropské unie podobné poradny poskytující psychosociální poradenství existují zcela samozřejmě, u nás zatím nebylo.

Odborníci o něm vážně začali uvažovat po tragické nehodě autobusu u jihočeských Nažidel. Jak poradna DON, která existuje pod hlavičkou Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity funguje, jsme si povídali s koordinátorkou projektu Magdalénou Čapkovou.

Čapková: Naše poradna poskytuje sociální a psycho-terapeutické poradenství, to znamená, že můžeme nabídnout kontakty na další instituce a návrhy na řešení obtížné sociální situace v oblasti rodinných vztahů, zaměstnání, sociálních dávek a podobně. Dále pomůžeme psycho-terapeutickém poradenství, v současné době individuální i skupinovou psychoterapii.

Jak to vše funguje v praxi? Kdo může vaši pomoc potřebovat? Nebudou to asi pouze lidé, kteří byli nějak při dopravní nehodě zranění, či jejich příbuzní, ale i ti, kteří sami dopravní nehodu zaviní.

Přesně tak, k dopravní nehodě přijede policie a ta by měla poskytnout kontakt na naši poradnu. Na nás se mohou obracet jak oběti, tak viníci dopravních nehod, jejich rodinní příslušníci. Spojit s námi se mohou telefonem nebo e-mailem. V týmu máme zatím 5 osob, jedná se o sociální pracovníky a psychoterapeuta.

Vaše poradna funguje zhruba dva měsíce, kolik lidí vás kontaktovalo a potřebovalo vaši pomoc?

Čapková: Zatím nás oslovilo kolem 20 klientů, některé dotazy byly pouze telefonické, jednalo se o krátké sociální poradenství a někteří lidé docházejí na individuální psychoterapii. Většinou se jedná o oběti dopravní nehody, kteří většinou nebyli zasaženi na zdraví, ale převážně mají psychické problémy. Tito lidé trpí depresemi, úzkostí, mají potíže v zaměstnání, neví co s tím, navštěvují psychiatra, často užívají medikaci, která příliš nepomáhá. Berou nás jako poslední instanci a čekají na nabídku.

Poradna DON pomáhající obětem dopravních nehod sídlí v Trägrově ulici v Českých Budějovicích a kontaktovat ji můžete buď prostřednictvím e-mailu na adrese poradna.don@centrum.cz, e-mail: poradna.don@centrum.cz, nebo na telefonu 606 410 052.

Spustit audio

Více z pořadu