Populární Maria, My Way i vlastní skladby v podání věhlasného trumpetisty kubánského původu Arturo Sandovala

25. červenec 2022

V těchto dnech je v plném proudu jednatřicátý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Kdybychom se však vrátili o jedenáct roků zpět, tak jednou z největších hvězd dvacátého ročníku renomované hudební akce konané v čase léta na půdě jižních Čech byl původem kubánský trumpetista Arturo Sandoval.

Tento věhlasný instrumentalista, trumpetista a hráč na křídlovku, ale také klavírista a autor se narodil v kubánské Artemise. Jako dvanáctiletý kluk hrál na trubku s pouličními muzikanty. Pomohl založit Orquesta Cubana de Musica Moderna, ze které se později stala kapela Irakere.

Ve svých dvaatřiceti letech absolvoval celosvětové turné s vlastní kapelou a o něco později Arturo Sandoval vystoupil i v Praze.

Čtěte také

Jeho hudební zájem směřoval k jazzu a jeho velkým vzorem byl fenomenální trumpetista Dizzy Gillespie, který se stal jeho přítelem a vlastně i spolupracovníkem. V roce 1989 Gillespie pozval Sandovala, aby se stal součástí orchestru Organizace spojených národů, a byl mu de facto nápomocen v jeho plánu emigrovat z Kuby do Spojených států amerických, kde Arturo Sandoval získal občanství za necelých deset let.

Samozřejmě, stylově patří většina nahrávek tohoto trumpetisty a jednoho z nejlepších reprezentantů latinsko-americké hudby do jazzu, na jeho albech najdeme však i snímky s úpravami evergreenů z oblasti pop music, filmu a muzikálů.

A z nich bude z většiny sestaven program Vlídných tónů s trumpetistou jménem Arturo Sandoval – třeba z oblíbených melodií, jako jsou Maria z muzikálu Leonarda Bernsteina a Stephena Sondheima West Side Story a původem francouzská balada My Way, Moje cesta, autora anglické verze Paula Anky, kterou ale proslavil Frank Sinatra. V pořadu si můžete poslechnout i skladby, pod nimiž je dvaasedmdesátiletý Arturo Sandoval, vícenásobný nositel Grammy, podepsán také jako autor.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související