Poprvé v historii pořádá Česká republika setkání odborníků na fotosyntézu GAP

26. srpen 2017

Jak vyrobit ze sinic a řas nové léky nebo jak zabránit důsledkům globálního oteplování. To jsou témata celosvětového setkání odborníků na fotosyntézu GAP. Poprvé v historii se vědci z 24 zemí potkávají v České republice.

Už desáté pracovní setkání hostí třeboňský Mikrobiologický ústav Akademie věd. Účastníky jsou například Cynthia ze Španělska a Hafid z Ománu, kteří měří parametry v průběhu kultivace sinic.

S nápadem pracovních setkání zaměřených na výzkum a praxi přišel před třiceti lety Tom Berman z Izraele, rodák z východočeského Hronova, který patřil mezi jedno z dětí zachráněných sirem Nicolasem Wintonem. Tom Berman se GAPu ve své rodné zemi bohužel nedočkal. Tragicky zahynul na Galapágách a v Třeboni ho zastoupila dcera Ilana.

„To setkání je zaměřeno na primární producenty, to znamená, na souši jsou to stromy, ale protože tady jsou hydrobiologové, tak je zajímá, co všechno roste ve vodě. V tomhle konkrétním případě jsou to mikroskopické sladkovodní řasy,“ doplňuje český koordinátor Richard Lhotský z Centra Algatech.

GAP v Třeboni může mít i praktický výstup. „Není to bezprostřední výstup ve formě patentu nebo prototypu, ale jestliže se moudré hlavy světa v tomto oboru dohodnou na nějakém postupu, tak za nějakou dobu se může objevit někdo, kdo bude řešit problémy zarůstání rybníků a jezer řasami nebo okyselování povrchových vod důsledky oteplování planety a najednou se dostane až k metodice, která byla na takovém setkání vyvinuta,“ říká Richard Lhotský.

Nejedná se o konferenci, při níž se sedí v sále a přednáší, ale jde opravdu o pracovní setkání. „Je to praktická práce lidí, kteří by se jinak ve výzkumném týmu ani nepotkali. Tady pracují profesor a student vedle sebe, všichni si tu přelévají vzorky, měří a nakonec prezentují výsledky. Obvykle nějaký prestižní světový magazín věnuje speciální číslo tomuto setkání,“ dodává Richard Lhotský.

Jedním z letošních výstupů může být například přesnější technologie na měření kvality vody.

autor: pfr
Spustit audio