Pondělí: Zkušenosti ze zubařského křesla

20. říjen 2014

Patříte mezi skupinu obyvatel, která se zubaře bojí tak, že pouhá myšlenka na to, že si usednou do zubařského křesla, je dohání k šílenství? Jaké máte zkušenosti vy? Jste pečliví a docházíte na pravidelné kontroly? Jak se staráte o svůj chrup? Jak vzpomínáte na zubařskou ordinaci z předrevoluční doby, jak ji vnímáte nyní? Došlo k výrazné změně? Jakého máte lékaře?

K nejrozšířenějším mýtům mezi lidmi patří přesvědčení, že sami každý kaz poznáme, protože nás bude bolet. I když mléčné zuby dětem jednou vypadnou, jejich význam to nesnižuje. Pokud má dítě zdravé první zuby, je pravděpodobné, že bude mít zdravý i trvalý chrup.

Za to, v jakém stavu máme chrup, si zpravidla můžeme sami. Řeči o dědičné kazivosti zubů lékaři většinou označují za výmluvy.

Už se vám někdy stalo, že jste měnili zubaře a ten nový vám převrtával zaplombované zuby? Možná budete překvapení, důvodem nemusí být špatně zvolený typ plomby, ale špatně odvedená práce.


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.