Pondělí: Oslavy kulatin

21. květen 2018

Jak se u vás doma slaví narozeniny, velkolepě nebo je to pro vás den jako každý jiný? Jak slavíte např. kulaté výročí svatby, stříbrné, zlaté nebo diamantové? A co narozeniny vašich dětí a vnoučat, v jakém se nesou duchu? Jste v oslavách spíš střídmější nebo se u vás v rodině slaví velkolepě?

Český rozhlas oslavil 18. května 95 let, které uplynuly od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání. Půlkulaté jubileum doprovodila speciální výstava, Den otevřených dveří a narozeninový koncert, který se uskutečnil v sobotu 19. května v Riegrových sadech.

Kulatiny ale slavíme především v kruhu rodiny. Jak se slaví právě v té vaší rodině? To mě bude zajímat v dnešní Noční lince.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.