Pondělí: Hrdinské činy

17. listopad 2014

Považovali jste se někdy za hrdinu? Znáte ve svém okolí někoho, koho byste mohli nazvat hrdinou? Vzpomenete si na událost ze života, která by vám připomněla situaci, která by se dala nazvat hrdinským činem? Kde jste prožili 17. listopad 1989? Jak jste prožívali listopadové dny onoho roku? Vzpomenete si ještě vůbec na tyto dny?

Státní svátek, Den boje za svobodu a demokracii. Sametová revoluce je označení období revolučních změn v Československu mezi 17. listopadem a 29. prosincem roku 1989, které vedly k pádu komunistického režimu a přeměně politického zřízení na demokratické principy.

K urychlení změn přispěl rozpad bývalého Východního bloku a narůstající nespokojenost obyvatelstva s ekonomickou a politickou situací v zemi. Revoluce se označuje názvem „sametová revoluce" pro svůj nenásilný charakter, kdy pro převzetí moci nebylo potřeba použít násilí či ozbrojeného boje.

Vyjma událostí ze 17. listopadu, kdy byli studenti napadeni Veřejnou bezpečností, byla revoluce provedena bez násilí a během státního převratu nebyl zmařen jediný život.


Spustit audio