Pomáhala lidem v Zambii, nyní řídí chráněnou dílnu Nazaret v Borovanech

30. leden 2016

„Vidět svět takový, jaký je, určitě neuškodí nikomu,“ usmívá se Marie Verboon Filipová. „My Evropané jsme hodně zhýčkaní a třeba já jsem si během pobytu v Zambii srovnala hodnoty, což nebylo k zahození,“ dodává žena, která se podívala po Evropě, Severní Americe i Africe a právě v Zambii na jihu černého kontinentu se věnovala sociální práci.

Rodačka z Hlincové Hory u Českých Budějovic nejdříve vystudovala angličtinu a pedagogiku na Masarykově Univerzitě v Brně a do Afriky se vydala po přípravném školení v Dánsku. Odjel s ní tehdy i její budoucí manžel, Nizozemec Jan.

„Právě v Zambii mě požádal o ruku,“ říká s tím, že jejich vztah je silný i díky tomu, že si prošli zkušeností, která rozhodně nebyla každodenní.

V současnosti je Marie Verboon Filipová zpátky i s rodinou v rodných jižních Čechách. V roce 2009 s manželem založila na českobudějovickém sídlišti Máj Hřiště BezBot, tělocvičnu plnou atrakcí pro děti. Poslední rok se ale věnuje práci v Nazaretu v Borovanech, kde dělá ředitelku.

Středisko, které spadá pod diakonii husitské církve, zaměstnává necelé dvě desítky tělesně postižených lidí a dalších 28 klientů do dílen pravidelně dochází. „Jsem životní optimistka,“ uzavírá Marie Verboon Filipová, „jinak bych takovou práci ani nemohla dělat.“

Vyprávění Marie Verboon Filipové si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio