Polystyren všude… A z něj se pod rukama kašérky rodí dvoumetroví lvi, kameny i dorty

30. září 2017

Když prý někde na úřadě řekne, že je kašérka, všichni jenom koukají. Ale na jevišti Jihočeského divadla je její práce většinou nepřehlédnutelná. Tereza Martinů vyrábí všechno, co má vypadat jako opravdové, ale ve skutečnosti je to většinou z polystyrenu. Sochy, větve, kameny, obří dorty…

„Teď zrovna vytvářím kamenný bar do baletu. Ve skutečnosti jsou na dřevěném základu nalepené polystyrenové desky a ty se dále opracovávají. Každý nástroj, který vezmu do ruky, dělá s tím polystyrenem něco trochu jiného. Například kartáče jsou dobré, že si vydrbu určité kuličky a udělá to nerovný povrch,“ popisuje.

Kašírování je podle Terezy Martinů zjednodušeně řečeno výtvarná technika, za jejíž pomoci se dají vytvořit levněji a rychleji dekorace na jeviště.

Výrobky kašérů Jihočeského divadla je možné vidět ve skladu. „Jsou tu různé dekorace v podobě andělíčků, zvířátek, různých věnců, soch. Dokonce tady máme kašírované knihy. Když se totiž s knihami musí na jevišti házet nebo se budou někam nosit, tak se vyplatí udělat polystyrenové. Vidíte tu i třípatrový dort, který se také dělal z bloku polystyrenu,“ ukazuje.

Kašírování přináší někdy velké výzvy. „Když sem přijde výtvarník, řekne mi, jakou má představu o scéně a co se od těch daných kulis potřebuje. Třeba pro hru Shakespeare ve 120 minutách jsem musela vyrobit lebku, která je dostatečně lehká, aby si ji někdo mohl dát na hlavu, ale také odolná, protože se do ní kope a nakonec na ní někdo sedí,“ vzpomíná.

Kašérka Jihočeského divadla Tereza Martinů

Ráda podle svých slov vyrábí velké sochy. „To jsem si užila, když jsem do Země úsměvů dělala dva velké dvoumetrové lvy. To byla výzva. Polystyren úplně všude, pila, vrtačka, různé drapáky, nože. Mám kolem sebe kopici cajků a jedu,“ směje se.

Všechny díly pořadu Co dělají najdete ZDE.

Spustit audio