Polná na Šumavě zažila první sněmovní volby, přijelo i přes 260 vojáků

21. říjen 2017

Za bývalého režimu byla Polná na Šumavě součástí vojenského újezdu Boletice. Statut obce má teprve od loňska. Vůbec poprvé tam nyní lidé měli možnost hlasovat ve sněmovních volbách a dorazili i vojáci.

Vojenské autobusy do Polné na Šumavě přivezly přes 260 vojáků z jednotky v Přáslavicích. Ti v boletickém vojenském prostoru momentálně absolvují cvičení, a tak si mohli zažádat o voličské průkazy.

Poprvé v místě svého trvalého bydliště ve sněmovních volbách odevzdal hlas Jan Švancar. „K volbám chodím, aby se něco zlepšilo v téhle republice, i když není moc velký výběr. V Polné bydlím od roku 1993, dříve jsme jezdili volit dolů na vojenský újezdní útvar v Boleticích,“ vzpomněl.

Část obyvatel Polné stále tvoří zaměstnanci armády. Patří mezi ně Jaroslav Tůma, který se sem za prací přistěhoval z Českého Krumlova. „Já jsem zástupce náčelníka střediska obsluhy výcvikového zařízení Boletice. Voleb se účastním, beru to jako občanskou povinnost. Kdybych nevolil, posílil bych hlasy těch, které v politice nechci,“ řekl.

Podle předsedkyně místní volební komise Květoslavy Novákové nebyly zapotřebí žádné speciální přípravy. Zkušenost tu mají už s volbami do krajského zastupitelstva. „Nijak moc se to nelišilo. Věděli jsme o účasti té vojenské osádky, takže jsme dostali o to víc volebních lístků, ale to je všechno,“ popsala.

Prvních parlamentních voleb se v Polné na Šumavě zúčastnilo 54 lidí ze 146 zapsaných v seznamu. Účast tedy byla zhruba třetinová. Po sečtení všech lístků předá místní volební komise výsledky městskému úřadu v Českém Krumlově.

Vojenské autobusy přivezly k volbám do Polné na Šumavě přes 260 vojáků, kteří jsou v boletickém újezdu na cvičení
autor: mvo
Spustit audio