Policisté v Krkonoších kontrolují zimní pneumatiky na autech. A nejen to

15. listopad 2017 11:40

Na zimní pneumatiky se poprvé před letošní zimou zaměřili policisté v Krkonoších. V tomto období je řidiči musí mít na autech a to v případě, že na silnici leží souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza. Povinnost platí také v úsecích, kde stojí dopravní značka udávající zimní výbavu. 

Policisté se zaměřují jak na místní řidiče, tak i na turisty. Právě oni se podle mužů zákona občas vydávají na hory bez zimního obutí.

Většina řidičů přezuto podle policistů má, ale lidé často zapomínají na povinnost očistit své auto od sněhu.

Policista Luděk Mýl právě na hlavní silnici v Peci pod Sněžkou zastavuje první automobil: „Dobrý den pane řidiči. Silniční kontrola, vaše doklady prosím. Se zimní výbavou jste na tom velice dobře, tak to má vypadat."

Policisté zkontrolovali řidiče Martina, který pochází z Pece pod Sněžkou. Zimní pneumatiky, vše v pořádku. Kdy jste přezouval?

„Je to asi týden. Bez zimních pneumatik se tady neobejdeme. A musí být kvalitní. My bydlíme už docela hluboko v lese, takže ty cesty jsou neudržované, my už jsme v Krkonošském národním parku," vysvětluje Martin.

Zimní pneumatiky

Jaroslav Koukal zastavuje další automobil: „Vidím, že zimní pneumatiky máte, nicméně ten sníh na střeše máte povinnost očistit taktéž. Ne první týden, ale již delší dobu v legislativě platí to, že řidič má za povinnost mít dostatečný výhled z vozidla a odstranit sníh a námrazu, aby nedošlo k pádu na komunikaci. Během jízdy může dojít k uvolnění sněhu na autě a ohrožení dalších účastníků silničního provozu."

Jsme přímo v Peci pod Sněžkou, tady se sníh již drží. Silnice jsou kluzké.

„Místní obyvatelé, kteří se tady denně pohybují, tak potřebují ty zimní pneumatiky. Potřebují si dojet pro zboží a pro zásoby. Ale turisté, kteří jsou z nížin, tak to ne vždy respektují," říká Jaroslav Koukal.

Pokud řidič nemá na autě zimní obutí, co s tím mohou policisté udělat?

„Konkrétně v tomto úseku můžeme řidiče napomenout sankcí až do výše 2 000 korun," vysvětluje Jaroslav Koukal.

Policisté budou pochopitelně v kontrolách zimního obutí automobilů pokračovat celou zimu.

Spustit audio

Související