Policisté se zaměřili na bezpečnost dětí v autech, ty by neměly sedět na sedadle smrti

23. srpen 2017

Na Jindřichohradecku ubylo za prvních sedm měsíců roku proti stejnému období v loňském roce dopravních nehod. Na silnicích v okrese zemřelo méně lidí a téměř o polovinu klesl počet řidičů, kteří způsobili nehodu pod vlivem alkoholu.

Dopravní policisté se proto teď víc zaměřují na bezpečnost dětí v autech. Přibývá totiž těžkých zranění dětí. „Mezi účastníky nehod bylo loni 27 dětí do patnácti let, letos 31 dětí,“ uvedla tisková mluvčí Hana Millerová

Dopravní policisté se zaměřili na to, jestli jsou děti v autech zabezpečené. „Je důležité, aby děti do 150 centimetrů nebo do 36 kilogramů byly připoutány v dětském zádržném systému. Autosedačka se může připevnit na kterékoli sedadlo, které je vybaveno bezpečnostním pásem. Výjimka je u sedačky spolujezdce, nesmíme umisťovat autosedačku pro nejmenší děti v případě, že vozidlo je vybaveno airbagem a ten airbag nejde deaktivovat,“ upozorňuje Václav Kovář z Besipu

Na dovolenou do jižních Čech vyrazil Jan Rumlena s rodinou. U kontroly obstál. „Na cestování s dětmi už jsme si zvykli. Já myslím, že je to celkem příjemné, pustíme si nějaké písničky a alespoň je veselo v autě,“ komentuje.

Profesionální řidič Pavel Smetana tráví dovolenou v jižních Čechách se svým synem. Přes doporučení odborníků ho má sice v autosedačce, ale na místě spolujezdce vepředu. „Jedeme sami dva a máme dovolenou, tak si to chce užít. Je připoutaný v sedačce, nevidím v tom velkým problém,“ reaguje.

Václav Kovář ale poukazuje na nebezpečí. „My říkáme, že přední sedadlo je sedalo smrti. Je velice ohroženo nárazem do stromu, do sloupu a tak dále. Já osobně bych si rozmyslel, jestli své dítě posadím dopředu,“ říká.

Pokud řidiči povezou nepřipoutané dítě, riskují jeho zranění při dopravní nehodě a také jim od policistů hrozí pokuta až do dvou tisíc korun a ztráta čtyř bodů.

autor: hoch
Spustit audio