Policisté kontrolovali kamiony. Zaměřovali se i na váhu vozidel

16. květen 2018 08:30

Silniční kontroly kamionů mohli po celé úterý lidé potkat na řadě míst v republice. Policie se zaměřovala na převoz nebezpečných látek i další věci. Hlídka čekala například na dálnici D3 u Chotovin na Táborsku.

Kromě technického stavu, dokladů nebo toho, jestli řidiči při jízdě dodržují povinné přestávky, policisté také kontrolovali, zda vozidlo není přetížené. „Díky mobilním vahám, které tady má mobilní expertní jednotka, zjišťujeme podle nápravových tlaků, zda je vozidlo naloženo na povolenou hmotnost na silnicích,“ popsal kapitán Miroslav Puffer.

Řidiči kamionů mají sice přímo v autě k dispozici svou vlastní váhu, ale tyto údaje nejsou podle řidiče Jakuba stoprocentně spolehlivé. „To je prostě orientační. Hrubý předpoklad, kolik vezu, mám, ale nakládá se v lese na nerovném povrchu, tak to není možné zvážit přesně,“ řekl.

Silniční kontroly jsou podle něj poměrně časté. „Zrovna na dřevo jo, protože to je snadná kořist. A také většina lidí jezdí doslova přeložených. Někdo veze i padesát tun, to jsou lidi, kteří už ani nemají snahu si to hlídat, a kvůli nim je potom hon na čarodějnice a doplácí na to i ti, kteří mají snahu to dodržovat,“ komentoval.

Policisté se zaměřili na bezpečnost dětí v autech, ty by neměly sedět na sedadle smrti

03209716.jpeg

Na Jindřichohradecku ubylo za prvních sedm měsíců roku proti stejnému období v loňském roce dopravních nehod. Na silnicích v okrese zemřelo méně lidí a téměř o polovinu klesl počet řidičů, kteří způsobili nehodu pod vlivem alkoholu.

Podle Miroslava Puffera za podobné přestupky následuje pokuta. „V případě překročení hmotnosti se uděluje sankce vždy podle toho, o kolik je daná náprava, případně vozidlo přetíženo. Pokutu dostává ve většině případů řidič a následně je trestána i firma za to, že umožnila provoz takto přetíženého vozidla,“ uvedl.

Cílem kontrol je větší bezpečnost silniční dopravy. Policie v jižních Čechách od začátku roku eviduje 1400 dopravních nehod, což je o 115 víc než za stejné období minulého roku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související