Policista, který ve Vodňanech zastřelil útočníka s nožem, dostal medaili

20. prosinec 2016

Policejní prezident ocenil dva policisty, kteří před měsícem ve Vodňanech zastavili útočníka s nožem. Muž ohrožoval svou rodinu a po příjezdu policejní hlídky zaútočil i na jednoho z policistů. Ten ho nakonec zastřelil.

Na obvodní oddělení ve Strakonicích přijel policejní prezident Tomáš Tuhý s tím, že chce oba policisty ocenit. „Jakuba Krygela chci ocenit medailí za statečnost. Jeho kolegyni Daně Kramplové bych rád udělil čestnou medaili policejního prezidenta také za odvahu, kterou měla při plnění úkolu,“ uvedl.

Postup policistů ve Vodňanech stále prověřuje Generální inspekce bezpečnostní sborů. „Předtím, než se případ předal Generální inspekci, vyjadřovalo se k němu také naše oddělení vnitřní kontroly. Dávalo předběžnou informaci, že postup policistů byl v pořádku. Nicméně musíme počkat na vyjádření inspekce. Samotný případ toho útoku, kdy zneškodněný pachatel útočil na lidi z okolí, bude odložen, protože pachatel je mrtvý,“ dodal policejní mluvčí Jiří Matzner.

Během útoku měl policista Jakub Krygel na rozhodnutí jen několik vteřin. „Viděli jsme ho stát před domem. Šli jsme k brance, ani jsme k ní nedošli a on už šel proti nám. Viděl jsem, že má v ruce nůž, tak jsem vyjmul zbraň, hrozil jsem mu zbraní s tím, že jsem na něj opakovaně zakřičel: Stůj, lehni si na zem, zahoď ten nůž,“ popsal.

„To jsem stačil zopakovat dvakrát a jeho reakce byla, že se prudce rozběhl proti nám. Otevřel prudce zahradní branku a útočil bodavým způsobem proti mé osobě. Byl jsem zraněný na hlavě, ruce. Musím popravdě říct, že vůči pachateli nemám žádné výčitky svědomí, spíš mě mrzí, že se na to museli dívat otec s bratrem,“ dodal.

Policista nakonec střelil útočníka do hrudníku. Útočník svým zraněním podlehl.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio