Policie v kauze Ševětín: Sto milionů za fiktivní vícepráce se dělilo na procenta

23. červen 2016

Dodavatelé stavby solární elektrárny Ševětín měli podle policie dopředu domluvená procenta, kolik si kdo vezme z téměř stomilionové sumy, kterou si za údajně fiktivní práce nechali vyplatit od investora, elektrárenské firmy ČEZ. Na protokolech o provedení těchto prací pak údajně měli být i padělané podpisy některých stavbyvedoucích.

Vyplývá to z usnesení o zahájení trestního stíhání pěti lidí v kauze Ševětín, s nímž se Radiožurnál seznámil. Obvinění pěti lidí z podvodu, při němž měla vzniknout stomilionová škoda právě firmě ČEZ, už včera potvrdila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Třetí největší solární park v jihočeském Ševětíně si nechal postavit polostátní ČEZ během roku 2010 takzvaně na klíč, a to za dohodnutou sumu 2,5 miliardy korun. Součástí kontraktu byla i dohoda, že tzv. zhotovitelé stavby budou olomoucká společnost IES Recycling a pražské Mapro.

Čtěte také

V průběhu stavby pak tyto společnosti měly přijít s tím, že udělaly práce ještě nad rámec původního kontraktu a od ČEZ si vyfakturovaly dalších 96 milionů korun včetně DPH.

Policie však v usnesení tvrdí, že vícepráce byly podvod, na kterém se firmy dohodly se dvěma manažery ČEZ. Společně měli zajistit vznik celkem pěti protokolů o vykonaných vícepracích, které někteří z nich podepsali.

Na protokolech ale měly být podle policie i padělané podpisy dalších lidí zodpovědných za stavbu. Bez nich by totiž byly dokumenty neplatné. Práce přitom buď vůbec neexistovaly anebo neměly být zaplaceny, protože firmy je měly udělat místo pokut za nedodržení časového harmonogramu.

Jak se dělí procenta

Policie v usnesení také popsala, že téměř stomilionovou částku za fiktivní vícepráce, konkrétně 96 milionů korun, si dodavatelé rozdělili podle předem dohodnutého jednoduchého klíče založeného na procentech. A to, že 13,8 procenta z inkasované částky od ČEZ si nechá dodavatelská firma IES Recycling a zbylých 86,2 procenta půjde k druhé firmě Mapro.

To se také pak stalo. Z peněz od ČEZ tak přistálo a zůstalo na účtech IES Recyclingu přes 13 milionů korun, k Mapru šlo téměř 83 milionů korun. Tyto peníze podle policie pak Mapro využilo na svůj provoz či svojí „další podnikatelskou činnost“, sumu 8,7 milionů si obvinění manažeři firmy Milan Bednář a Radek Machačka podle policie měli vyplatit pro sebe.

Advokát obou mužů Oldřich Chudoba ale odmítá, že by se jeho klienti dopustili jakéhokoliv podvodu a proti obvinění chystá stížnost.

„Pánové Bednář a Machačka se chtějí bránit proti tomuto nařčení. Říkají, že veškerou svoji činnost vykonávali řádně a také ji řádně fakturovali,“uvedl Chudoba.

Už dříve odmítla cokoliv nezákonného také jednatelka IES Recyclingu Renáta Přikrylová.

Solární elektrárna Ševětín

K obvinění se nechce vyjadřovat dnes již bývalý manažer ČEZu, který měl spolupodepisovat zfalšované protokoly o vícepracích, Martin Zeman. „Nebudu poskytovat žádné informace s ohledem na probíhající řízení. Ani se nebudu vyjadřovat k mé pozici v rámci řízení,“ napsal v sms zprávě Radiožurnálu.

Druhým obviněným člověkem z ČEZu a jeho dosavadním zaměstnancem je Oldřich Kožušník. Podle policie jeho role spočívala v tom, že podklady s nepravdivými údaji dával k odsouhlasení představenstvu ČEZ. Kožušník byl tehdy jednatelem dceřiné firmy ČEZ Obnovitelné zdroje, pod níž spadaly všechny solární parky. Kvůli Ševětínu se ale měl podle policie mimo jiné zúčastnit dvou schůzek s jeho projektovým manažerem a žádat ho, aby nebránil vykazování dohodnutých stomilionových víceprací.

„Nemáme o stavu nynějšího řízení, tedy sdělení obvinění některým osobám, žádné informace,“ reagoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž na dotazy Radiožurnálu.

Z obvinění nicméně není jasné, proč to manažeři ČEZu dělali a hlavně, co z toho měli mít.

Propojení na Vidkun

Zajímavé na kauze Ševětín je také jisté propojení s další výbušnou kauzou, kterou také vyšetřuje ÚOOZ. Jde o akci s názvem Vidkun. Během ní loni v říjnu policie na Olomoucku zatkla dva policisty, olomouckého hejtmana a vlivného olomouckého podnikatele Ivana Kyselého.

Policie měla údajně Kyselému, který dříve spoluvlastnil IES Recycling z kauzy Ševětín, vynášet informace z různých vyšetřovaných případů.

V kauze se navíc objevilo i jméno bývalého ministra vnitra, nyní právníka a obchodního partnera Kyselého, Ivana Langera. Policie u něj také v rámci Vidkunu udělala prohlídku kanceláří a podle soudního příkazu se zajímala hlavně o dokumenty k Ševětínu.

Langer totiž působí v advokátní kanceláři, která pro dodavatele stavby pracovala. Kancelář už dříve odmítla jakékoliv nekalé jednání. A Ivana Langera policie nikdy z ničeho neobvinila.

autor: jaf
Spustit audio