Policie potvrdila, že mrtvý potápěč v Chorvatsku je Čech

20. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Potápěč, který zahynul u chorvatského ostrova Pag, je české národnosti. Společnost Jadrolinia letos přepravila na svých trajektech už více než šest miliónů cestujících. Pokud jste na dovolené poblíž Zadaru, můžete navštívit tamní Archeologické muzeum, anebo vyhlášenou oslí farmu.

Policie potvrdila, že potápěč, který včera zahynul u chorvatského ostrova Pag, je české národnosti. 48letý muž se podle všeho utopil ve 30metrové hloubce. Přesnou příčinu úmrtí určí až lékaři. Police případ stále vyšetřuje. Zesnulý potápěč je dvanáctým českým občanem, který zahynul na území Chorvatska od začátku roku. Celkem letos během zahraniční dovolené zemřelo zatím 56 Čechů.

Společnost Jadrolinia přepravila na svých trajektech od začátku letošního roku už více než šest miliónů cestujících a téměř dva miliony aut. Největší, zhruba 40procentnípodíl na tom má splitská divize Jadrolinie.

Policie zatkla 46letého muže z Kopřivnice, který v kukuřičném poli pěstoval indické konopí. Doma měl v zásobě přes 1,5 kilogramu marihuany.

Oslí farma Dar-Mar nedaleko Zadaru se těší velkému zájmu zahraničních turistů. Ti sem míří kvůli oslímu mléku, které je prý výborné jako lék při zánětu průdušek, při žaludečních problémech nebo chřipce. Jeden decilitr přijde na padesát kun.

Pokud jste na dovolené poblíž Zadaru, můžete navštívit i tamní Archeologické muzeum. To nyní bylo znovu otevřeno po důkladné modernizaci, která přišla na více než 7 milionů kun. Zatím jsou zpřístupněny dvě expozice, jedna z období středověku, druhá mapuje prehistorickou éru. Zároveň se chystá otevření nové sbírky z antického období. Sbírka exponátů je velmi rozsáhlá, zahrnuje více než sto tisíc předmětů.

Kurzy a ceny benzínu:

Chorvatská Erste bank vyplácí za 1 euro 7 kun a 11 lip a za 100 českých korun 27 kun a 90 lip. Ceny benzínu a nafty šly včera dolů. V síti čerpacích stanic INA stojí jeden litr Eurosuperu 95 8 kun 93 lip, za Eurodiesel zaplatíte 8 kun 99 lip.

Doprava:

Zvýšený provoz je hlášen z většiny hlavních silnic. Kolony se mohou tvořit u turistických center na jadranské magistrále a v Istrii. Hustý provoz je i na všech hraničních přechodech.

Počasí ve čtvrtek 21. sprna:

Bude slunečno. Na severním a středním Jadranu bude v noci foukat mírná bura. Ranní teploty 20 až 25, odpolední 30 až 36 °C. Teplota moře 23 až 26 stupňů.

Upozornění pro jachtaře: V noci a zítra ráno bude ve Velebitském kanálu foukat bura o rychlosti do 40 uzlů. Od pobřeží bude přes den foukat severozápadní vítr rychlostí do 18 uzlů. Moře bude na stupni 2 až 3. Viditelnost 10 až 20 km.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu