Pokuty v Rakousku jsou vyšší než u nás

4. srpen 2012

Jestli se chystáte autem do Rakouska, dávejte si pozor na pokuty. Částka za prohřešek se může vyšplhat v přepočtu až k 150 tisícům korun, ovšem to až v případě požití velkého množství alkoholu před jízdou nebo odmítnutí testu na alkohol.

V Rakousku jsou dopravní přestupky řešeny policií – například nedodržení povolené rychlosti, řízení pod vlivem alkoholu či drog, chybějící reflexní vesta, nesprávné parkování nebo nevyhovující technický stav vozidla. Pouze chybějící dálniční známku může kontrolovat společnost Asfinag, která má v Rakousku na starosti financování dálnic a rychlostních silnic.

Při srovnání pokut u nás a v Rakousku najdete rozdíly. Za jízdu pod vlivem alkoholu je vyšší sazba než v České republice. Možná i proto, že povolené množství alkoholu v krvi je 0,49 promile. Nejnižší sazba za jízdu pod vlivem alkoholu vyšší než 0,49 promile je 300 eur. V Česku je nejnižší sazba za jízdu pod vlivem alkoholu 2.500 korun.

Za minimální překročení rychlosti zaplatíte pár stovek

Rakouský policista může chybujícímu řidiči udělit opravdu vysoké pokuty. Například za porušení nařízení pro rakouské dálnice, kde musíte v případě tvořících se kolon vytvářet uličku pro volný průjezd vozidel záchranného systému, můžete obdržet pokutu až 2.180 eur.

Pokud nemáte reflexní vestu v kabině vozidla, můžete dostat pokutu v rozmezí 14 až 2.180 eur. Za nepoužití bezpečnostních pásů je sankce 35 eur na místě, za telefonování během jízdy minimálně 50 eur. Za překročení rychlosti do 10 km/h si připravte 20 eur, nad 50 km/h mimo obec minimálně 150 eur.

Důležité je vědět, že pokud hloubka vzorku pneumatik bude menší než 1,6 milimetru a rakouské úřady uváží, že jízda vašeho automobilu není bezpečná, mohou vám zakázat vjezd do země.

Rakouští policisté jsou oprávněni ukládat a vybírat pokuty do 36 eur na místě od řidičů, kteří porušili dopravní předpisy. Policista vybírající pokutu vydá na požádání stvrzenku o platbě. V případě vyšší pokuty může policista požádat o zaplacení zálohy, zbývající částka pokuty je splatná v průběhu následujících dvou týdnů (pokuta může být také zaplacena ve většině běžných evropských měn).

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: pfr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.