Pokud půjdete na pobočku úřadu práce nebo správy sociálního zabezpečení, nezapomeňte si vzít roušku. Bez ní vás dovnitř nepustí

5. srpen 2020 10:20

Ministerstvo práce a sociálních věcí zavedlo povinnost nosit roušky plošně pro své instituce kvůli lokálním ohniskům koronaviru.

Na konci nebo začátku nového měsíce zažívají úřady práce vždy největší nápor klientů. Tentokrát čekalo mnohé klienty po příchodu na úřad překvapení.

„Nevím o tom, opravdu. Čekám, jestli mě vyhodí. Půjdu si asi někam pro roušku,“ neskrýval překvapení klient českobudějovické pobočky Úřadu práce pan Ivan. O povinnosti nosit roušku uvnitř budovy neměl ani tušení.

Podobně na tom byl další klient úřadu pan Jakub. „Ne, nevěděl jsem to. Vrátil jsem se pro roušku domů. Nijak mě to neomezuje a rozhodnutí respektuji,“ hodnotil.

Čtěte také

Oba muži ale představují spíše výjimky. Podle pracovnice z místního infocentra jsou klienti jinak většinou ukáznění.

Potvrzuje to i mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřina Beránková. „Ve výjimečných případech, kdy přijde občan bez roušky, roušku poskytujeme a nebo doporučíme, aby si jinak zakryl ústa. Pokud odmítá, sdělíme mu, aby opustil prostory úřadu a nejdříve si někde roušku obstaral,“ uvedla. Roušky na pobočkách jsou podle ní ale jediným omezením.

Na území Jihočeského kraje jsou roušky povinné nejen na všech úřadech, ale také v nemocnicích, lékárnách nebo sociálních zařízeních. Ještě o něco přísnější pravidla platí na Prachaticku, kde je momentálně stále největší krajské ohnisko koronavirové nákazy.

Spustit audio

Související