Pokud jste při stavbě domu nemysleli na bazén, postavit ho můžete i dodatečně

31. srpen 2019

Prázdniny jsou pryč…a vy jste během parných letních dnů pouze snili o vlastním bazénu? I když máte starší dům se zahradou a na bazén jste při jeho stavbě nemysleli, ještě není nic ztraceno. Bazén si do příštího léta můžete postavit a nemusíte svou touhu po svlažení řešit pouze provizorním nafukovacím bazénkem nebo dojíždět na přeplněná koupaliště. Na výběr máte samonosný bazén, před jehož instalací je ale nutné vyrovnat terén, nebo máte možnost bazén v zemní instalaci.

Jsou dva druhy bazénů. O výběru rozhoduje povrch pozemku

Výběr bazénu ovlivňuje charakter pozemku. Je nutné se nejprve podívat na to, jestli je povrch rovný nebo svažitý. V případě rovinatých pozemků jsou možné obě varianty – tedy samonosný bazén i bazén v zemní instalaci. U svažitých povrchů je vyrovnání povrchu náročné. V tom případě je vhodnější rovnou vyhloubit bazén v zemní instalaci. Pro bazény velikosti do 40m2 zastavěné plochy není nutné stavební povolení. Podle stavebního zákona je ale nutné dodržet dvoumetrovou vzdálenost od pozemku souseda.

Provoz i ekonomická stránka závisí na náročnosti uživatele

Napouštění bazénu se provádí cisternou. U následného provozu ale dále není nutné výrazné dopouštění vody. Vyrovnávají se pouze ztráty vzniklé přirozeným odparem. V zimních měsících se upouští třetina nebo čtvrtina bazénu a bez problému se na jaře doplní z vodovodního řádu. Ekonomická náročnost ale záleží na tom, jak se bazén bude využívat a jak komfortní teplotu budeme požadovat. Pokud bazén budeme vytápět na běžnou teplotu a využijeme k tomu i termické panely, náročnost není velká. U stabilních bazénů je nutná filtrace, která vyžaduje odběr elektrické energie. Ovšem náročnější spotřeba je až v případě tepelného čerpadla, které je nutné v případě ohřevu vody nad 30 nebo 31°C.

Nezapomeňte na zastřešení

Vždy je vhodné realizovat minimálně zakrytí bazénu, aby se zabránilo znečištění vody a tepelným únikům. Nejvhodnější je solární plachta, která vodu zároveň ohřívá. V případě zastřešení bazénu se prodlouží koupací sezona až o 2 a 3 měsíce.

Čistotu vody vám zajistí pouze pravidelná údržba

Pro čistou a osvěžující vodu ale pouze filtrace a zastřešení nestačí. Nezapomínejte na kvalitní bazénovou chemii i pravidelné čištění. Čistit bazén samozřejmě můžete, aniž byste museli vodu vypouštět…Zavčas si pořiďte čistící sadu. Nepostradatelný je bazénový vysavač a písková filtrace. Nejdůležitějším ošetřením bazénové vody je ale její dezinfekce. A nezapomeňte, že před každou úpravou vody je třeba nejprve změřit hodnotu pH a alkality pomocí speciálních kapkových a proužkových testerů. A podle toho vodu upravit.

Spustit audio