Většina malých dětí se naučí lyžovat po pěti lekcích, říká provozovatelka lyžařské školy

29. prosinec 2023 12:31

Možná i vy přemýšlíte o tom, že by se už tuhle zimu mohlo vaše dítě nebo vnouče poprvé postavit na lyže. Ideální věk je podle instruktorů kolem čtvrtého nebo pátého roku. Dříve to prý většinou nemá smysl.

Rodiče se zároveň můžou rozhodnout, jestli se svými ratolestmi vyrazí na svah sami, nebo je svěří lyžařské škole. Ty fungují ve většině lyžařských středisek.

Instruktor lyžování Honza má ve skiareálu Zadov na starost skupinku pěti dětí. První lyžařské zkušenosti na svahu sbírá i čtyřletá Adélka Žirovnická z Prahy, která přijela se svým otcem Michalem. „Je na lyžích podruhé. Minule jsme zkoušeli vůbec kontakt se sněhem a dneska už nějakou techniku, hlavně brždění,“ popisuje Michal Žirovnický.

Zatímco někteří rodiče se snaží naučit lyžovat své děti sami, rodina Žirovnických rovnou využila služeb lyžařské školy. „Ona rodiče úplně neposlouchá, má větší respekt z instruktora,“ vysvětluje tatínek Michal.

Čtěte také

Svá vnoučata svěřuje lyžařské školičce i paní Hana. „Připadá nám to bezpečnější. Instruktorů je tu dost, nejsou to podle mě vůbec vyhozené peníze ani ztráta času,“ komentuje.

Většina dětí se podle provozovatelky lyžařské školy na Zadově Šárky Sáskové naučí lyžovat po čtyřech až pěti lekcích. „Samozřejmě může to být dřív, ale u toho čtyřletého začátečníka, kdy chceme, aby byl malinko samostatný, uměl vstát, otočit se, začínal pracovat s hranou, se to láme kolem té páté lekce,“ říká.

Zájemci najdou lyžařské školy nejen na Zadově, ale i v dalších skiareálech jako například na Lipně, Kvildě nebo Monínci.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související