Pojďte na výlet s jediným památníkem první dámy Československa. Vsetínské Beskydy se vzpomínkou na Charlottu Masarykovou

9. květen 2020 06:54

Z vrcholu Soláně je krásný výhled na masiv Radhoště i s Pustevnami, Smrkem, Kněhyní, Lysou horou

Mezi lokalitami, které rozhodně stojí za návštěvu, nesmějí chybět Beskydy. Pohoří, které vás nadchne svou až dojímající krásou, čistou přírodou a řadou zajímavých míst. Co byste řekli turistickému výšlapu se vzpomínkou na manželku prezidenta Masaryka – paní Charlottu Masarykovou? 13. května 2020 uplyne 97 let od jejího úmrtí.

Čtěte také

Je takřka symbolické, že právě zde, ve Vsetínských Beskydech, v krajině, kterou miloval první prezident samostatného Československa Tomáš Garrigue Masaryk a jeho rodina, stojí od roku 1926 de facto jediný památník naší první „první dámy“ v České republice.

Mluvíme o obci Hutisko-Solanec, ve které se o realizaci a instalaci památníku zasloužil místní řídící učitel Cyril Mach se svými žáky ze školy v Zákopčí (to je místní část obce). Na zhotovení pomníku se pracovalo tři roky, slavnostní odhalení, které finančně podpořil i Tomáš Baťa, pak proběhlo v červenci 1926. Není to dílo nikterak okázalé, ale velmi důstojné. Jeho základem je mohutný pískovcový balvan, který dlouhá léta stál nad školou v Zákopčí. Pod reliéfem hlavy Charlotty G. Masarykové stojí dvojjazyčný nápis v českém a anglickém jazyce: Ženě trpitelce a všem jejím sestrám – To the suffering women and all her sister.

Vzpomínku na Charlottu Masarykovou spojíme s výletem do přírody Vsetínských Beskyd. Vyrazíme po zeleně značené turistické trase z obce Hutisko-Solanec, kam je možné přijet autem či autobusem, pro snazší orientaci uvádíme, že nejbližší město je Rožnov pod Radhoštěm.

Vrch Soláň

Z centra Hutiska-Solance jsou to k památníku necelé dva kilometry. Památník si prohlédněte a pokračujte údolím Hutiského potoka na hřeben Vsacké Tanečnice. Odtud pak směřujte východním směrem po červeně značené hřebenovce na Soláň. Celá trasa má délku 10 km.

Sice se při dlouhém stoupání pořádně zadýcháte, ale cílové místo rozhodně stojí za námahu. Na vlastní oči se přesvědčíte, proč je bájemi opředený vrch Soláň (861 m n. m.) považován za jednu z nejkrásnějších lokalit Valašska a proč se mu říká „valašský Olymp“. Je to místo, které je vyhledáváno řadou umělců.

Z vrcholu Soláně je krásný výhled na masiv Radhoště i s Pustevnami, Smrkem, Kněhyní, Lysou horou. Najdete zde galerii dřevěných soch, probíhají zde malířská i sochařská sympozia, ve stylové Zvonici Soláň, která od roku 2006 slouží jako turistické informační centrum a galerie umění, jsou pořádány výstavy, hudební a folklorní akce prakticky celý rok.

Na Soláni nezapomeňte ochutnat některou z valašských specialit, s výhledem na okolní hory chutnají znamenitě. Zpět do Hutiska – Solance jeďte autobusem.

Vrch Soláň

 

autor: Zdeněk Urbanovský

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.