Pohankové karbanátky s goudou
V dnešní době se na naše stoly vrací díky zájmu o zdravou výživu základní potravina našich předků: pohanka, která se ještě na začátku 20. století běžně používala v kuchyních. Pohanka je nutričně velmi hodnotná, naprosto hypoalergenní, vhodná i pro celiaky. Kromě toho, že pohanka patří mezi bezlepkové potraviny, obsahuje také řadu minerálních látek, jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan a zinek, a vitamínů B (B1, B2, B6), E, niacin a rutin.
Budete potřebovat:
200g pohanky
3 vejce
150 g sýru gouda
80 ml smetany
sůl, pepř
muškátový oříšek
hrst sekané petrželky
na obalování a smažení:
hladká mouka
strouhanka
olej
Celý týden vaříme v Apetýtu podle receptů, které pro vás připravil šéfkuchař hotelu Slavia v Brně Petr Kronika. Pět neotřelých jídel s příběhem, která mají kořeny v kuchyni našich předků.
Postup:
1. Pohanku uvaříme v co nejmenším množství vody doměkka (zrna asi 1x tolik nabudou).
2. Pohanku scedíme a necháme vychladit.
3. Potom s ní pracujeme podobně jako s mletým masem: přidáme koření, zelenou petrželku, smetanu, 1 vejce, dle potřeby řídkou směs přihustíme trochou strouhanky (pro celiaky bezlepkovou).
4. Vytvoříme kuličky o hmotnosti asi 50 g, které balíme klasicky v trojobalu.
5. Samotný tvar karbanátků tvoříme až ve strouhance.
6. Hotové placky smažíme v oleji dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.