Pohádkově jemná lačná pýcha s vanilkovým krémem od Heleny Ročkaiové je jako ranní obláček v ústech

Porota Pochoutkového roku vybrala tentokrát sladký recept starý 90 let. Má pohádkový název – lačná pýcha. Jde o poctivý vanilkový krém s jemnými sněhovými obláčky povařenými v mléce. Tento jemný a jednoduchý dezert nás naučila Helena Ročkaiová z Prahy.

Lačná pýcha

Ingredience na 5 porcí:

1 litr plnotučného mléka
150 g cukru + 1 lžíce
6 vajec
½ vanilkového lusku
1 hrst karamelizovaných oříšků na ozdobu
100 g malina borůvek na ozdobu

Postup

Nejprve si u vajec oddělíme žloutky a bílky. Mléko si rozdělíme na dvě části. V 840 ml povaříme později sněhové obláčky a ve zbylých 160 ml rozkvedláme žloutky.

Začneme se šleháním bílkového sněhu, který v průběhu šlehání ochutíme 1 lžící cukru. Vyšleháme tuhý sníh.

Dáme si vařit 840 ml mléka, ve kterém jsme předem rozmíchali 150 g cukru. Až bude vřít, vykrajujeme lžící ze sněhu noky a vkládáme je na 1 minutu do vroucího mléka. Během minuty zvětší i svůj objem. Po minutě vaření na hladině je přendáme na čistý talíř.

Mléko, ve kterém jsme noky vařili, dáme do rendlíku nad vodní lázní a přidáme semínka z poloviny vanilkového lusku. Zamícháme a přilijeme žloutky rozkvedlané v 160 ml mléka. Poté metličkou šleháme krém nad vodní lázní do zhoustnutí.

Podáváme například s piškoty, čerstvým lesním ovocem, oříšky nebo posypané čokoládou.

Helena Ročkaiová

Recept má z rodinné kuchařky z roku 1929. Lačnou pýchu dělávala hlavně, když byly děti malé. Její muž ji má rád posypanou skořicovým cukrem.

Paní Ročkaiová se provdala za muže, který pochází z maďarsko-slovenské rodiny. Proto se u nich doma vařil například paprikáš krumpli. Je to jakási polévka z vepřového kolena a brambor. Měli jsme možnost ji také ochutnat, byla výborná.

Lačnou pýchu jsme vařili asi v jedné z nejmenších kuchyní. Původně býval na jejím místě pokojík pro služku. Bylo to příjemné a veselé setkání.

Patrik Rozehnal a Helena Ročkaiová