Podzimní setkání "Na vlně pohody"

16. říjen 2009

Ředitel Pražské komorní filharmonie Radim Otépka, zpěvačka Kateryna Kolcová - Tlustá, šéfredaktorka časopisu dTEST Ida Rozová, hudebník Petr Ostrouchov a pěstounka Klára Hesounová Měkutová. Ti všichni přijali pozvání Českého rozhlasu 2 - Praha k hodinovému posezení. Ohlédněme se v krátkosti za našimi "Hosty do domu" 43. týdne. Tento měsíc se stala "tváří" mediální kampaně naší stanice, tedy Českého rozhlasu 2 - Praha, známá zpěvačka Marie Rottrová. Proč zve posluchače k poslechu naší stanice se dozvíte v publikovaném rozhovoru. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Pražská komorní filharmonie vstoupila do své 16. koncertní sezony. Výročí 17. listopadu se chystá oslavit "hudební fúzí": vystoupí na společném koncertě s hudební formací "-123 minut" a se zpěvačkou a instrumentalistkou Zuzanou Lapčíkovou. Nejen o tomto projektu hovořil v pondělí ředitel Pražské komorní filharmonie Radim Otépka s Vladimírem Krocem. Orchestr se skládá ze samých mladých hudebníků. Důkazem je fakt, že věkový průměr je prý pouhých 34 let! O to překvapivější jsou úspěchy, které sklízí na domácím i mezinárodním poli a spolupráce s významnými sólisty, jako je např. cellista Mischa Maisky a klavírista Ivan Moravec. Historie orchestru se začala psát v r. 1994. Zakladatelem byl dirigent Jiří Bělohlávek a právě on mu dal do vínku název Pražská komorní filharmonie. Ta nahrála nebo spolupracovala na více než 60 hudebních nosičích.

Radim Otépka

V úterý nás přišla rozezpívat Kateryna Kolcová - Tlustá, zpěvačka, skladatelka a folkloristka, která svým neopakovatelným hlasem, energií a vitalitou fascinuje publikum nejen v Česku, ale i v zámoří. " Když umělec něco dělá, musí to dělat tak, aby mu publikum naprosto věřilo", řekla Zitě Senkové rodačka z ukrajinského Kyjeva, pro kterou bylo největším snem stát se zpěvačkou. Protože žádná z ukrajinských vysokých uměleckých škol ji pro její vážnou oční nemoc nepřijala, bylo pro ni východiskem studium folkloristiky. Prostřednictvím redakce rozhlasu Svobodná Evropa se jí podařilo přijet do České republiky a studovat na Konzervatoři Jana Deyla pro slabozraké a nevidomé v Praze, obor zpěv. V Čechách se zamilovala a před 11 lety vdala. Jak sama říká, její manžel je nejlepší ze všech. Doprovází jí při jejích koncertech a je pro ní velkou oporou. Přispívá k tomu, aby se, přes svůj handicap, cítila šťastná a spokojená. I když se mnohokrát setkala s lidskou hloupostí. A tu, jak řekla, nezvládne nic. Podle ní je úkolem společnosti naučit postižené, aby si uměli pomoci sami a citovala staré japonské přísloví: "Nedávejte člověku rybu, naučte ho lovit". Protože už od mládí měla kontakty se židovským prostředím, tvoří značnou součást jejího repertoáru právě tradiční a lidové židovské písně. Jednu nám zazpívala přímo ve studiu, kam jí doprovodil i její manažer František Žána. Ten se, podle svých slov snaží Kateryně její cestu k umění a publiku usnadnit. I když spoustu věcí si zpěvačka vyřizuje a zařizuje sama, řekl. Tichým svědkem celého rozhovoru byl také mladý černý labrador jménem Cyr, který občas zazvonil rolničkou, kterou nosí na krku.... Poslechněte si sami, kdy to bylo.

Logo

Hostem středečního Setkání byla Ida Rozová, kterou posluchači z našeho vysílání velmi dobře znají. (pozn. Nejen v Poradně pro spotřebitele ČRo 2 - Praha nás informuje o testování výrobků a o tom, jak zkoušky dopadly. Často také varuje před nebezpečnými výrobky.) Jak prozradila v rozhovoru s Pavlem Kudrnou, ke své profesi se dostala náhodou, protože nebyla z politických důvodů přijata na studium češtiny a angličtiny. Vystudovala tedy práva a svou doktorskou práci postavila na ochraně přírody a od té se dostala k ochraně lidí před nebezpečnými výrobky. Založila časopis dTEST, který vydává občanské sdružení spotřebitelů TEST, který své čtenáře informuje o testech kvality nejrůznějších výrobků. Od roku 1994 do 2008 jich bylo testováno přes 8.500. Testy jsou ale drahou záležitostí. Jen pro ilustraci - 330 000,- Kč prý stál nedávný test balených vod. Přitom nebyl z těch nejdražších! Testování probíhá pod záštitou mezinárodní organizace ICRT, ve které je zapojeno 37 spotřebitelských organizací z 33 zemí světa. Na sdružení TEST už byla různými firmami podaná žaloba. Všechny soudy pro něj skončily úspěšně. Ale zdůrazňovat to je podle Idy Rozové zbytečné. "Lidé našim informacím věří, a to je to nejdůležitější", řekla a odmítla, že by mohla být někdy na vážkách, jestli se má do nějakého testování pouštět ze strachu o svůj život. I když prý po testování jednoho výrobku jí několik dní sledovalo neznámé auto! Ida Rozová je, podle všeho, nebojácná žena, která se umí prát nejen o výsledky své práce, ale i s neblahými okolnostmi. Život jí přisoudil roli babičky, ale současně i matky malého Matyáše, kterého vychovává. Její dcera mezitím bojuje, prý zatím snad úspěšně, s drogovou závislostí.

Ida Rozová

Petr Ostrouchov je vystudovaný právník, advokát a hudební samouk, který nás navštívil ve čtvrtek. Po odchodu ze skupiny "Sto zvířat" se začal věnovat hlavně filmové hudbě a vydávání jazzové muziky na vlastním labelu Animal music. Práva absolvoval na Karlově univerzitě v Praze. Současná kauza Právnické fakulty v Plzni se ho proto osobně nedotkla, ale jako člověka a profesionála rozhořčila a překvapila. Jak řekl v rozhovoru s Vladimírem Krocem, "iluze o čistotě společenských vztahů ztratil už dávno". Je pouze absolventem hry na kytaru na Základní umělecké škole. O to překvapivější se mnohým mohou zdát jeho úspěchy na hudebním poli. Složil mj. hudbu k filmu "Želary", k sérii dokumentů "Zapomenuté transporty", nebo pohádce "Čert ví proč". Ke skládání filmové hudby se dostal tak trochu náhodou v r. 1992, kdy skupina jeho kamarádů ze střední školy natočila amatérský film "Srpnová socha". A protože jako jediný rozuměl muzice, dostal za úkol složit hudbu. Postupně se pak dostával ke stále složitějším a nákladnějším projektům. Kromě toho byl v letech 1993 - 2006 zpěvákem a kytaristou v hudební skupině "Sto zvířat".

Logo

Páteční Setkání se věnovalo radostným i těžkým příběhům pěstounských rodin. Hostem byla Klára Hesounová Měkutová, pěstounka, která s mužem v této chvíli vychovává 8 dětí. Ty opuštěné, které má v péči, potkala na dětských táborech, kde byly i děti z dětských domovů. Jak jí pomáhá manžel, který je na mateřské dovolené? Co člověka vede k tomu vzít si dítě do pěstounské péče a jaké to je, když vás člověk, o kterého léta pečujete, vykrade? I o tom vyprávěla mj. také předsedkyně Asociace náhradních rodin České republiky moderátorce Daniele Brůhové. Nápad na založení této organizace se jí v hlavě zrodil letos na Slovensku, kam jela na vzdělávací víkend. Cílem je ochrana práv a zájmů náhradních rodičů a dětí v jejich péči a zajištění důstojných podmínek pro výkon náhradní rodinné péče.

Klára Hesounová


Milým hostem Setkání byla v pondělí 7.září zpěvačka Marie Rottrová, která se stala "tváří" Českého rozhlasu 2 - Praha. Nabídka vedení ČRo 2 - Praha stát se "vyslankyní" stanice jí prý příjemně překvapila a potěšila, ale zajímala se, proč padla volba právě na ní. Dle průzkumu veřejného mínění mezi rozhlasovými posluchači je Marie Rottrová osobností se širokým vějířem pozitivních asociací. Působí mladistvě, má silné vazby na základní hodnoty ČRo 2 - Praha (pohoda, domov a rodina). Proto je se stanicí spojována naprosto přirozeně.

Rádio na vlně pohody ... Marie Rottrová zve k poslechu Českého rozhlasu 2 - Praha

To byli hosté v týdnu od 19. do 23. září 2009. A jaké hodinové rozhovory jsme pro posluchače připravili pro týden od 26. do 30. října? Možná napoví následující anonce ...
Host do domu - 26.10.
Host do domu - 27.10.
Host do domu - 29.10.
Host do domu - 30.10.

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio