Podzimní covidová vlna zatím není na obzoru. Jihočeští hygienici evidují nízký počet nakažených

24. listopad 2022 11:06

I přes chladnější počasí se zatím počty případů koronaviru v Jihočeském kraji nezvyšují. Oproti očekávání ministra zdravotnictví, že v listopadu budou nemocnice čelit náporu kvůli nemocným covidem, je situace klidná. Statistiku ale pravděpodobně ovlivňuje i malý zájem o testování.

Poměrně málo testů provádí například odběrové místo strakonické nemocnice. „Denně chodí na PCR testování do deseti lidí, je tam hodně velký pokles. Je to jednak proto, že výskyt se opravdu významně snížil, ale také dříve byl vyžadován negativní test pro různé aktivity, což už dnes neplatí,“ říká ředitel Tomáš Fiala.

Zdravotníci provádí především PCR testy. „O antigenní v podstatě přestal být zájem. Tu a tam nějaké provedeny jsou, ale je to v současné době do deseti za měsíc. Je to také proto, že už nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění, na rozdíl od PCR testů indikovaných lékařem,“ dodává Tomáš Fiala.

Minulý týden jihočeští hygienici evidovali 36 pozitivních lidí denně, to je ještě o sedm méně než v týdnu předchozím. Za poklesem počtu případů bude pravděpodobně i letní vlna koronavirové nákazy.

Čtěte také

„Výskyt byl v létě daleko vyšší než v loňském roce, tudíž i promořenost populace je daleko významnější, a to se mohlo odrazit na následném poklesu. Je třeba ale také říci, že nastalo teplejší období, kdy jsme se začali chovat trochu jinak, více jsme se zdržovali venku, více jsme větrali,“ upřesňuje ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Další vývoj je velmi těžké předvídat. „Pokud bychom vycházeli z toho, že velká část populace se teď promořila, tak víme, že imunita po prodělaném onemocnění po určité době vyvane a je možnost infekci znovu získat. Osobně se domnívám, že kolem Vánoc, nebo v lednu by mohly počty narůstat,“ dodává Kvetoslava Kotrbová.

V jednotlivých okresech Jihočeského kraje nemocnice stále očkují. Ve Strakonicích je to obvykle jednou v týdnu v pátek. Zájem o vakcínu má většinou zhruba 50 až 70 lidí.

Spustit audio

Související