Podzim s dechovkou vyvrcholil narozeninovým koncertem Babouků

7. prosinec 2018

Letošní podzimní koncerty v Českém rozhlase České Budějovice tradičně nabídly špičkovou dechovku. Pozvání dramaturga pořadu Písničky pro radost Zdeňka Voráče přijaly tři populární jihočeské kapely. Na závěr cyklu Podzim s dechovkou zahráli populární Babouci.

Rozhlasová veřejná nahrávka na sv. Mikuláše ve čtvrtek 6. prosince patřila k vrcholným akcím Babouků v roce jejich velkého jubilea – 150. výročí od založení kapely. Dechovku, která začala hrát v Němčicích pod názvem Jouzíci, si lidé sami přejmenovali na Babouky v době, kdy s nimi bratři Baboučkové z Dubného a Křenovic začali hrát (1875).

Kdysi osmičlenná, ale od 20. let 20. století až dodnes jedenáctičlenná parta muzikantů si vždy zakládala na té nejpůvodnější jihočeské tradici a dodnes se jí drží. Lidové písničky v nejstarších verzích zpívané sborově a prokládané mezihrami klarinetů, křídlovek a tenorů stále rozechvívají hudbymilovná srdce příznivců dechovky po celých Čechách a Babouci, v současnosti vedeni kapelníkem Petrem Shýbalem, si na nedostatek vystoupení rozhodně nemohou stěžovat.

Podzim s dechovkou letos zahájilo ve středu 17. října vystoupení Malé kapely Pavla Havlíka. Právě letos je to 25 let, kdy tato pětičlenná parta vznikla. Základ jejího repertoáru tvoří jihočeské lidové písničky a tzv. česká dechovková klasika, ale muzikanti rádi sáhnou i pro písně mimo žánr dechovky. Kapelník Pavel Havlík bodoval u posluchačů Písniček pro radost dvěma tituly: vlastní skladbou Dopis pro tebe a úpravou lidového valčíku Za mýho živobytí.

Kapelu ctí, že je velmi soudržná. Nebýt předčasného úmrtí trumpetisty a zakladatele souboru Františka Kopřivy, hrála by stále ve stejné sestavě. Zatím natočila čtyři CD a byla hostem mnoha rozhlasových i televizních pořadů.

V úterý 13. listopadu jsme ve studiovém sále přivítali Řečickou kapelu. Ta navazuje na tradici dechové hudby v Kardašově Řečici a okolí, odkud také pochází většina nynějších členů. Kapela vznikla převážně z muzikantů bývalé Bartošovy dechovky, která byla v kraji známá především v osmdesátých letech minulého století. 

Řečická kapela v roce 2000 prošla generační výměnou a kapelníkem se stává Ing.Karel Mach. Repertoár přerozené kapely tvoří z valné většiny česká dechovka, jihočeské lidové písničky  a samozřejmě skladby řečického rodáka, hudebního skladatele Františka Čecha. V posledních několika letech je možné zaznamenat skladby z pera kapelníka Ing. Karla Macha, řečického muzikanta a skladatele Petra Žižky a dále zpěváka kapely Jana Dvořáka.  Kapela vydala již tři CD a její nová tvorba je u rozhlasových posluchačů velmi úspěšná. K nejžádanějším písním patří Hraničářská a Narozeninová.

Veřejné nahrávky z Podzimu s dechovkou rozšíří řady desetitisíců hudebních titulů ve fonotéce Českého rozhlasu České Budějovice.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.