Podivná úmrtí i morové rány ukážou Večerní toulky bájným Hradcem

7. červenec 2018 09:36

Smrt jako běžnou součást života představují letošní netradiční prohlídky Jindřichova Hradce. Večerní toulky bájným Hradcem trvají do 26. července.

Kvůli vybranému tématu nejsou letos prohlídky určené pro děti. „Představíme, jak někteří význační lidé spojení s Hradcem zajímavě nebo podivně zemřeli. Jsou to někteří vladaři z rodu pánů z Hradce, déle lidé, kteří zde byli vězněni, nebo i jeden význačný člověk, který se proslavil na poli medicíny, Stanislav Provázek,“ prozrazuje režisér Martin Musil.

Večerní toulky bájným Hradcem stejně jako v předchozích letech zavedou návštěvníky do prostor, kam se běžně nedostanou. Tentokrát vybírali organizátoři z míst na jindřichohradeckém zámku.

„První je takzvaná Pluhova věž, která se nachází mezi zámeckým mlýnem a pivovarem a je běžně nepřístupná. Druhé místo je sice už známější, ale do prostor, kde hrajeme, se běžně nechodí, a to jsou nadsklepní prostory Adamova stavení,“ říká režisér.

Na zámku v Jindřichově Hradci zpřístupní soukromý byt Františka Černína

Státní Hrad a zámek Jindřichův Hradec

Správce jindřichohradeckého zámku čeká v zimě spousta práce. Dohledat musí nábytek z bývalého bytu Františka Černína a v jeho pokojích začít s obnovou výmalby. Chtějí totiž návštěvníkům otevřít dosud nepřístupné prostory.

Zatímco v první části prohlídek se o smrti mluví s nadsázkou a nadhledem, druhá část je o dost pochmurnější. Zavede do roku 1597, kdy řádila morová epidemie.

Večerní toulky bájným Hradcem zvou návštěvníky do historie Jindřichova Hradce už podesáté. Letos poprvé je navštívila Liliana. „Byla jsem na to moc zvědavá a odcházím nadšená. Bylo to fantastické, velice poutavé a člověk se ani chvilku nenudil. Bylo to něco z historie, trochu i strašidelné, ale hlavně jsme se pobavili,“ komentuje.

Nešťastná úmrtí významných pánů z Hradce i morové rány budou moct návštěvníci zažít do 26. července. Přehled termínů najdou zájemci zde.

Večerní toulky bájným Hradcem 2018
autor: hoch

Související