Pod kostelem v Klášteře vyvěrají tři prameny. Můžete se k nim vydat podzemní chodbou

20. září 2017
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Jihočeská vesnička Klášter na Jindřichohradecku má jen několik málo domků, ale už zdaleka je vidět mohutná stavba klášterního kostela. Tento monument je to jediné, co zůstalo po někdejším klášterním komplexu. V šedesátých letech minulého století ho zničily ozbrojené složky ministerstva vnitra.

Klášter založili Pauláni a vedlo se jim dobře. První písemná zmínka pochází z roku 1501. „Stala se ale tragická událost. Klášter v roce 1533 přepadli příslušníci sekty novokřtěnců, kteří mnichy povraždili a klášter vypálili," popisuje průvodce kostelem Jan Havlíček první velkou ránu.

Později, roku 1626, Adam Pavel Slavata povolal nové řeholníky z Burgundska a nechal kostel s klášterem vystavět znovu. A to vše podle plánů, které vypracovali italští architekti Giovanni Domenico Orsi de Orsini a Francesco Caratti.

Druhou ránu zasadil komplexu císař Josef II. Za josefínských reforem byl klášter zrušen. „Z klášterní budovy pak byla škola a manufaktura na výrobu knoflíků," dodává Jan Havlíček.

Do dnešního dne zůstal z konventu Paulánů pouze stavebně cenný Chrám Nejsvětější Trojice, vedle kterého volně vytéká pramen vody. Je složený ze tří pramenů vyvěrajících přímo pod kostelní lodí. A návštěvník se k nim dokonce může vydat komplexem podzemních chodeb. Průvodce ovšem doporučuje sestoupit pod kostel spíš ve skupince než osamoceně. Svíčky na osvětlení cesty vám ale ochotně zapůjčí.

Tři prameny se původně stékaly pod mohutným oltářem, který zdobí postavy českých patronů v nadživotních velikostech a centrální obraz zobrazující Kristovu rodinu s Nejsvětější Trojicí. Oltář měří 22,5 metru, je dřevěný, ale vypadá přitom jako by byl z kamene. Podle dostupných údajů se jedná o třetí nejvyšší dřevěný oltář v Evropě.

Jihočeská vesnička Klášter na Jindřichohradecku má jen několik málo domků, ale už zdaleka je vidět mohutná stavba klášterního kostela

Pod jedním z bočních oltářů spočívají ostatky Svatého Felixe. „Ještě je čeká expertiza, ale pravděpodobně jde o ostatky Papeže Felixe. Byl by tak jediným papežem pohřbeným mimo Řím," shrnuje další zvláštnost klášterního kostela Jan Havlíček.

A další zajímavostí je, že hlavní oltář, který bývá u většiny kostelů orientován na východ, je v tomto kostele obrácený na západ. Nikdo neví proč. Možná právě pod ním pramení vzácná voda.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.