Pocta před devadesáti roky narozenému Francisu Laiovi, autorovi hudby ke slavným filmů, Muž a žena, Love Story nebo k erotické Emanuele

25. duben 2022

Zhruba před rokem jsme zaostřili v tomto pořadu pozornost na  tvorbu velmi úspěšného a pro filmové fandy známého francouzského tvůrce filmové jménem Francis Lai. Dnes se k němu vrátíme, což má zřetelný důvod, neboť  26. dubna to je právě devadesát let, co se Francis Albert Lai se narodil. 

Byl hudebníkem samoukem a naučil se hrát na klavír a akordeon. Doprovázel legendární zpěvačku Édith Piaf v Paříži a později psal písně pro ni, ale také pro Yvese Montanda.  Ovšem zásadní pro něj z hlediska vývoje jeho kariéry byla setkání s významným   režisérem nové vlny Claudem Lelouchem.

A pod jeho přímým vlivem začal v šedesátých letech psát hudbu k filmům. Prvním celovečerním filmem, který s Laiovou hudbou zaznamenal pronikavý úspěch, byl  Lelouchův snímek Muž a žena, který získal v roce 1967 Oscara za nejlepší cizojazyčný film s půvabnou Anouk Aimée, která mimochodem oslaví 27. dubna devadesátiny, a Jeanem -Louisem Trintignantem.

Výrazná titulní píseň z filmové romance o filmové skriptce a automobilovém závodníkovi s bezeslovným vokálem zazní až na závěr dnešních Vlídných tónech. Ale v mezitím v nahrávkách orchestru, který v roce 2009 při pařížské nahrávce řídil sám Francis Lai,  vzpomínku na jednu z nejpozoruhodnějších postav francouzském filmové hudby obohatíme o hudbu k francouzsko-britskému filmu Mayerling o nešťastné lásce korunního prince Rudolfa Habsburského k baronese Marii Vetserové s Omarem Sharifem a Catherine Deneuve v hlavních rolí.

Ale také kromě jiných skladeb přidáme Laiovou melodii k pokračování slavného erotického filmu Emanuelle z roku 1975 s neodolatelnou Sylvií Kristel v ústřední roli. Z jiné soudku je však Oscarem ověnčená Laiova melodie z milostného dramatu Love Story z roku 1970, o dvojici mladých lidí, jejichž lásce nepřejí rodiče a ani osud,  s Ali MacGraw a Ryanem O´Nealem v hlavních rolích.  Před dvaceti roky se  dostala Love Story v žebříčku stovky nejlepších romantických filmů  Amerického filmového institutu do první desítky.   

Skladatel Francis Lai zemřel před necelými čtyřmi roky ve věku 86 let.

autor: Jiří Kasal | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.