Poborský trvá na svém, ale vyjádření mírní. Damková hájí Drábka

8. duben 2013

Za normálních okolností by právě začínající týden byl v českém fotbale věnovaný hlavně blížícímu se derby pražských ‚S‘ a tím i dalšímu dílu boje o titul mezi Spartou a Plzní. Jenže tématem číslo jedna je další skandál. Má dvě roviny: výkon sudího Drábka v pátečním duelu o záchranu mezi Českými Budějovicemi a Příbramí. A potom nařčení, že se fotbalisty Jihočechů pokusil někdo manipulovat.

Už mírně uklidněné vody českého fotbalu rozvířila situace, ve které jsou důležité dvě roviny: výkon rozhodčího Drábka a údajný pokus oslovit hráče Budějovic, aby k utkání přistoupili ‚volněji‘. Za obojím si šéf českobudějovického klubu Karel Poborský stojí i poté, co přes víkend na jeho slova reagovali v Příbrami a také předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta.

„Ten názor jsem si jenom utvrdil, a vesměs i ti lidé okolo, není co řešit. Ten zápas byl špatně odřízený, rozhodčí hrubě ovlivnil výsledek. Podali jsme námitku na komisi rozhodčích, teď už je to v její gesci,“ řekl Karel Poborský dnes do mikrofonu ČRo už o něco mírněji - tentokrát vypustil slova o tom, že rozhodčí Drahoslav Drábek podle něj řídil zápas tendenčně.

Komise rozhodčích se výkonem sudího, který už byl v této sezoně dvakrát za své výkony potrestaný, bude zabývat na svém pravidelném čtvrtečním zasedání, ale už předeslala, že pokutový kop, který se Budějovickým především nelíbil a kvůli kterému s Příbramí 0:1 prohráli, si sudí zřejmě obhájí.

Předsedkyně komise Dagmar Damková totiž dnes vydala písemné prohlášení, ve kterém stojí, že sudí Drábek nařídil penaltu za situaci, kterou nezachytily kamery a o které se ve vášnivých reakcích na utkání nemluvilo.

„Doposud žádný televizní ani video záznam nezaznamenal situaci a prohřešek, za který rozhodčí pokutový kop nařídil. Přesto si většina sdělovacích prostředků vybrala a prezentuje situaci těsně po zahrání rohového kopu a vydává ji jako důkaz, že to je onen rozhodující okamžik. Tam však k žádnému přestupku, za který by měl být nařízen pokutový kop, nedošlo,“ stojí v prohlášení, z čehož se dá odvodit, že obhajoba pro sudího Drábka už je připravená.

Poborský: natočeného nikoho nemám

Karel Poborský ovšem trvá i na svém dalším prohlášení, podle kterého se někdo pokusil oslovit hráče Dynama, aby k zápasu nepřistoupili tak docela odpovědně. Ovšem i tady Poborský ubírá plyn a už netvrdí, že dotyčný jednal ve jménu soupeře z Příbrami.

„Stojím si za tím, bohužel nemám nikoho natočeného, jak se říká, nechytl jsem nikoho za ruku, takže to bude velice složité. Vím, že českému fotbalu další taková věc zřejmě neprospěje, ale je to realita a i o těchto věcech se musíme bavit a nějakým způsobem je řešit.“

Karel Poborský rozšířil řady VIP týmu na MFF Karlovy Vary

Bavit se o tom Karel Poborský bude v první řadě s předsedou fotbalové asociace Miroslavem Peltou, který byl dopoledne na semináři o financování českého sportu a do té doby se s Poborským nespojil.

To bude dílem dalších hodin, kdy bychom se měli také dovědět, jestli se případem bude zabývat i disciplinární komise, ale ta má na doporučení výkonného výboru příkaz přenechávat korupční případy policii, takže je trochu ironií, že člen výkonného výboru Karel Poborský pomohl v únoru k rozhodnutí, které se teď může obrátit proti jeho vlastnímu klubu.

autoři: jkb , kaj , tej , pkr
Spustit audio