Po vzoru Vyprávěj sepsala herečka Věra Hlaváčková příběhy ze svého mládí. I z nich by mohl být seriál

27. březen 2023

Život je krásně tragikomický. Pod tímto titulem se skrývá úsměvné vyprávění, které o svém dětství a mládí sepsala herečka Jihočeského divadla Věra Hlaváčková. Historky teď dostaly rozhlasovou podobu, ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice je načetla sama autorka.

Jak se vlastně stane, že herečka začne psát? „Herečka nejdřív vypráví v přiopilém stavu své historky z dětství, a protože jsou peprné a všichni je chtějí slyšet, tak se je naučí povídat. Pak uběhne dvacet let, kdy po ní nikdo žádné příběhy nežádá, nastoupí covidová pauza a herečka si vzpomene, že by měla něco dělat,“ směje se Věra Hlaváčková.

Nositelka jedenácti Jihočeských Thálií za normálních okolností pracuje podle svých slov na 150 procent. „A pak najednou dva roky nic. No, a zjistila jsem, že moje dcera o době sedmdesátých a osmdesátých let dvacátého století skoro nic neví – a chce vědět – tak jsem se rozhodla po vzoru seriálu Vyprávěj, že si taky vypravím povídky ze svého dětství. A začala jsem psát. Takové pamětničky pro dceru,“ říká.

Ve svých textech tedy Věra Hlaváčková často objasňuje, co jak bývalo a co se rozumí pod různými pojmy. „Já jsem navíc z Moravy, takže dcera některým slovům vůbec nerozuměla. Když jsem řekla šufánek, nevěděla, o čem mluvím. Nebo hody – ty pořádně nikdy nezažila. A tak jsem měla potřebu to trochu vysvětlit mladší generaci. Navíc dneska už je úplně absurdní, že nebyly banány, že jsme neměly vložky nebo že se na pračku čekalo dvacet let,“ dodává.

Příběhy, které představují postavy z autorčina dětství a nakonec i ji, zatím knižně nevyšly. „To ani nebyla moje prvotní touha. Já jsem neměla žádnou další představu. Prostě jsem povídky napsala a dala je přečíst Olze Šubrtové, naší dramaturgyni v divadle. Ta je zase dala slovesné redaktorce z rozhlasu Martině Touškové a obě se shodly, že je to napsané přímo pro rozhlas,“ vypráví Věra Hlaváčková.

Čtěte také

Od konstatování nebylo daleko k akci. „Olga Šubrtová četbu zrežírovala a Martina Toušková pomohla s korekturami textů. Strávily jsme spolu nad nimi krásný čas a za to jí chci moc poděkovat,“ doplňuje.

O knižní podobě povídek zatím Věra Hlaváčková neuvažuje. Má ale jiný nápad: „Na knihu mi to přijde málo, ale docela ráda bych, kdyby z toho vyšel televizní seriál. Už jsem oslovila Rudolfa Merknera, který napsal a produkoval Vyprávěj. A tomu se to velice líbilo. Tak uvidíme, co z toho bude...“

Z povídkového cyklu Život je krásně tragikomický bude sama autorka číst od pondělí 27. března v pořadu Českého rozhlasu České Budějovice Podvečerní čtení. Četbu je možné poslouchat i na webu, a to po dobu následujících čtyř týdnů.

Celý rozhovor s herečkou Věrou Hlaváčkovou o její literární prvotině, ale i divadelních rolích si poslechněte online.

Spustit audio

Související