Po úspěšném příběhu z budějovické Šmídovny vydal Jan Štifter román rozbitý do deseti obrazů

21. červenec 2020

Už od dvanácti let psal první povídky, o dva roky později měl brigádu v novinách. Nyní je českobudějovický novinář a publicista Jan Štifter autorem několika knih a vede jihočeský časopis.

Letos na jaře vydal povídkový cyklus Světlo z Pauliny. „První povídka původně vznikla pro noviny, další čtyři pro Český rozhlas. Já už jsem potom věděl, že z toho budu chtít knížku, tak jsem začal ty povídky propojovat,“ vypráví.

V knize je nakonec deset povídek. „Všechny spolu souvisí, tvoří takový román rozbitý do deseti obrazů. Procházíme v nich celým 20. stoletím s přesahy do 19. a 21. století, někdy je tam stejné místo v několika obdobích,“ popisuje Jan Štifter.

Název kniha získala podle poslední povídky Světlo z Pauliny. „Paulina je zaniklá ves v Novohradských horách kousek od Pohoří. Byla to sklářská osada, dneska tam ještě v zemi můžete vidět úlomky modrozelených skel a základy domů. Když tam člověk stojí, najednou vnímá tu změnu, to, že na místě, kde je mohutný les, dřív žili lidi,“ říká autor.

Často využívá příběhy vlastní rodiny

Jan Štifter při psaní podle svých slov často vůbec neví, jak se bude text vyvíjet. „Většinou mám jen nějaký pocit, který do něj chci převést, nějaké detaily, které by se tam měly objevit, třeba prostředí a místa. Sednu, začnu psát a ono se to vyvíjí. Někdy pak vím, že jsem jel slepou uličkou a nic z toho nebude, jindy z toho mám dobrý pocit,“ prozrazuje.

Často pracuje s příběhy, ke kterým se dostal při studiu kulturních dějin, využívá ale také historii vlastní rodiny. „Naše rodina je jihočeská, v Českých Budějovicích jsme asi osmou generaci, jinak rod pochází z Trhových Svinů. Při zpracovávání rodokmenu jsem také zjistil, že máme příbuzenskou vazbu se spisovatelem Adalbertem Stifterem,“ doplňuje.

Čtěte také

Předchozí kniha Jana Štiftera Sběratel sněhu získala několik cen od čtenářů i nakladatelství. „Nevím, čím jsem si to zasloužil, nějak jsem se trefil v té chvíli do vkusu. Pracoval jsem tam se třemi časovými osami. Hlavní příběh je z 50. let minulého století a doplňují ho příběhy z 30. let a současnosti,“ komentuje autor.

Příběh Sběratele sněhu se odehrává v Českých Budějovicích v takzvané Šmídovně, nouzovém domě pro nejchudší obyvatele, který stál na místě dnešního obchodního domu Družba. „Je to příběh tří kluků, takové podivné party, protože dva jsou živí a třetí je mrtvý a jen ti dva ho vidí. Směřuje to k něčemu tragickému, kde se objasní, i proč tam tenhle přízrak je,“ prozrazuje Jan Štifter.

Ten se už také chystá psát další obsáhlejší text. „Už delší dobu mi uzrává v hlavě příběh mého pradědečka, kterému se říkalo Tarzan, protože přepral medvěda. Jeho život byl pozoruhodný a provázela ho spousta neobvyklých situací, tak si myslím, že by to na román vydalo,“ říká.

Spustit audio

Související