Po stopách chlapců z terezínského ghetta. Nakladatelství Baobab vydalo novou prózu s názvem Labyrint nedokončených setkání

1. říjen 2020

Jedním z nejtěžších úkolů, který si může vytknout za cíl autor knih pro děti a mládež, je vyprávět dnešním nedospělým čtenářům o hrůzách druhé světové války a holocaustu. A jedním z těch, kterým se to v rámci české literatury opakovaně daří, je František Tichý, zakladatel a ředitel soukromého pražského gymnázia Přírodní škola a autor několika knih inspirovaných tragickými osudy vybraných dětí z terezínského ghetta.

Kniha Labyrint nedokončených setkání Františka Tichého, mapa Terezína

Spolupráce s nakladatelstvím Baobab a ilustrátorem Stanislavem Setinským se osvědčila již v minulosti, a tak není divu, že obě jména figurují také v tiráži nejnovější knihy Františka Tichého – novely nazvané Labyrint nedokončených setkání a určené čtenářům starším třinácti let.

Přebal knihy Labyrint nedokončených setkání Františka Tichého

Její děj se i tentokrát odehrává v Terezíně, a to hned ve dvou časových rovinách. Vedle dobrodružného příběhu několika chlapců z terezínského ghetta, zasazeného do roku 1944, totiž přináší neméně poutavé vyprávění o skupině jejich současných vrstevníků, kteří v roce 2018 pátrají po osudech dvou z nich – Pavla Liona a jeho mladšího bratra Františka. Jedná se o dvojici skutečných židovských mladíků, kteří byli spolu se svou matkou po tři roky vězněni v terezínském ghettu a poté zavražděni v Osvětimi.

František Tichý tu smíchal ve čtivém poměru historii s fikcí a i tentokrát se mu vcelku podařilo vyhnout přemíře patosu nebo didaktičnosti, byť obojího ve svém díle jako obvykle vědomě využívá. Nikoliv náhodou jsou mezi hrdiny současné dějové linie skauti a hodnoty jako přátelství, odvaha nebo tolerance zde mají své nezastupitelné místo.

Autor knihy Labyrint nedokončených setkání ani tentokrát nezklamal. Nejenže mladým čtenářům osvětluje důležitou pasáž nejtemnější kapitoly našich dějin, ale historický příběh navíc dovedně propojil s naší současností. Tím dal na jedné straně vyniknout propastnému rozdílu mezi dnešními poměry a životem v Protektorátu, na straně druhé však zároveň poukázal na některé těžkosti, které provázely chlapecké dospívání tehdy stejně jako dnes.

autor: Petr Nagy
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.