Po kauze Davida Lafaty mohou sportovci zdaňovat příjmy stejně výhodně jako živnostníci

11. březen 2019

Fotbalista David Lafata je pro ostatní sportovce hrdinou. Hokejisté Motoru zvládli čtvrtfinálovou sérii s Havířovem a chystají se na semifinále první ligy. Volejbalový Jihostroj vyhrál základní část extraligy. To vše ve Sportovních ozvěnách, které připravil Kamil Jáša.

Fotbal a blížící se termín pro zaplacení daně. Jak jdou tyto dvě věci dohromady? Útočník David Lafata měl ve známé kauze doplatit to, co údajně dlužil na daních. Jenže to neudělal, vydal se k soudu a po delších tahanicích zvítězil.

Otevřel tak prostor i dalším sportovcům. „Musím říct, že mi napsal dopis jeden basketbalista, a to bylo jediné poděkování, které jsem zaznamenal,“ říká dnes už s úsměvem na tváři fotbalový kanonýr.

Ve své kariéře si zahrál v Dynamu, byl hvězdou Sparty, na kontě má reprezentační starty. Aktuálně hraje krajský přebor za jihočeský Olešník. Přestože dostal, jak sám říká, jen jedno poděkování, pro ostatní sportovce je hrdinou.

Krajský přebor zdobí David Lafata. Okamžitě se stal miláčkem fanoušků v Olešníku

David Lafata se po ukončení vrcholové kariéry vrátil domů a hraje v krajském přeboru za Olešník

Když se v Olešníku na Českobudějovicku procházíte po návsi a hraje se právě fotbal, až k vašim uším se z nedalekého hřiště donese pokřik, který oslavuje Davida Lafatu.

Kvůli údajnému dluhu na daních se pustil do boje, který měl zpočátku k úspěchu dost daleko. „Prohrálo se víckrát, ale právník pořád věřil, že pravda je na straně sportovců a dotáhl to až k nejvyšší instanci a tam to dopadlo dobře. Kdyby to záleželo jen na mně, já bych asi sklopil uši, ale díky panu právníkovi, který řekl, že si myslí, že sportovci jsou v právu, to skončilo takhle,“ dodává.

V březnu se tak může hodit informace, že po kauze Lafata mohou sportovci zdaňovat stejně výhodně jako živnostníci. Skoro dvěma a půl tisícům profesionálních sportovců finanční správa vracela zhruba 120 milionů korun na daních z příjmů.

Sportovní ozvěny výsledkově

Mistrem České republiky v boxu se stal Tomáš Vozábal

České Budějovice byly dějištěm boxerského šampionátu mládeže. Tomáš Vozábal z Box Clubu Táty Němce vybojoval mistrovský titul.

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vyhráli 3:0 v Příbrami a ovládli tak základní část extraligy. Trenér René Dvořák zářil spokojeností. „Jsem spokojený, i když vítězství v základní části nechci přeceňovat. Ukazuje to pouze, že jsme v celém průběhu neměli moc zaváhání. Teď je důležitá ta část, co přijde, musíme znovu zapnout na 120 procent a soustředit se na play off,“ komentoval.

Hokejový Motor České Budějovice už play off hraje. V Havířově ve čtvrtfinále vyhrál po boji 4:1, v sérii 4:2 a chystá se na semifinále. O soupeři ještě není jasno, bude jím buď Kladno, nebo Vsetín.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související