Po 78 letech připomíná pilota RAF Jana Veselého v rodném Přehořově pamětní deska

16. říjen 2018 14:28

V noci z 16. na 17. října 1940 zahynul po neúspěšném náletu na německé Brémy pilot RAF Jan Veselý. Rodáka z jihočeského Přehořova na Táborsku po dlouhých letech od úmrtí připomíná pamětní deska.

Ta není přímo na rodném domě, ale kousek odsud. „Dům je sice na návsi, ale je zastrčen za malým parkem, před parkem bude navíc ještě tento nebo příští měsíc postavené hřiště. To znamená, že pamětní deska by byla hodně zastrčená a málokdo by si jí všimnul,“ vysvětluje starosta Petr Mašek.

V domku, který má teď bílou fasádu s viditelnými zbytky břečťanu, se Jan Veselý v Přehořově narodil 17. května 1906. Osudnou se mu stala noc z 16. na 17. října 1940.

„Startovali opět k útoku nad okupovanou Evropu. Když se vraceli zpátky, což bylo asi ve tři hodiny po půlnoci, narazili v mlze do balonové baráže nad Londýnem. Došlo k vážnému poškození letounu, ten se hořící zřítil a pět letců, včetně Jana Veselého, zahynulo,“ popisuje Vladislav Burian z Klubu historie letectví.

Pamětní desku nechal Přehořov umístit před obecní úřad, vedle památníku věnovaného obětem 1. světové války. „S návrhem nám pomáhal vojenský historický ústav. Nahoře je silueta letadla, pod tím znak RAF a až dole deska, kde je stručně popsán život Jana Veselého,“ ukazuje Petr Mašek.

Vše doplňuje deska se siluetou tří bombardérů a informací o rodném domě Jana Veselého. Ten mohou lidé snadno najít, od pamětní desky je vzdálen pouhých sto metrů.

Spustit audio

Související