Plynofikace se na Písecku kvůli povodním nezastaví

20. září 2002

Plynofikaci Milenovic, Zaboří a Myšence na Písecku katastrofální povodně pravděpodobně nenaruší. Přestože v katastru Protivína rozvodněná Blanice napáchala škody za téměř 240 milionů korun, projekt plynofikace pravděpodobně narušen nebude, řekl ČTK starosta Protivína Jan Vojík.

"Byl jsem nedávno na ministerstvu a vypadá to, že tyto projekty dále běží," uvedl Vojík. Podle něj se zatím daří finančně pokrýt i opravy škod po povodních. "Nějaké peníze jsme dostali a dá se říci, že máme vše uklizené. Teď jen na městském majetku oklepáváme poslední omítky," popsal situaci v Protivíně starosta.

Povodně se však začínají nepříznivě projevovat na psychice lidí. Podle Vojíka jsou někteří nervózní a tu a tam se začíná objevovat závist. "Například jsme museli na popud lidí, kteří používají elektrické vysoušeče, zastavit příděl nafty a plynu pro postižené s benzínovými vysoušeči, kterým obec palivo platila," uvedl Vojík příklad. Dvě povodňové vlny v Protivíně zanechaly jen na domech a bytech škodu přes 71 milionů korun. Více než 70 milionů korun škod napočítali Protivínští na březích, jezech, lukách a nivách na Blanici. Téměř 40 milionů korun si vyžádají místní komunikace, 24 milionů mosty a 17 milionů korun čistička odpadních vod spolu s kanalizací. Škody za 850.000 korun vznikly na sportovištích.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio