Plovárna v Týně nad Vltavou je po povodni stále zavřená. Voda ve městě způsobila milionové škody

16. červenec 2022 07:34

Škody způsobené bleskovou povodní stále odstraňuje Týn nad Vltavou na Českobudějovicku. Voda se městem prohnala v noci na 30. června. Zatopila několik domů, městské kulturní středisko, strojovnu na letní plovárně a vytrhala dlažební kostky na náměstí. Ani po čtrnácti dnech se ještě nepodařilo všechno dát do původního stavu.

„Jak vidíte, auta už nám přes náměstí jezdí, což značí, že firma byla během týdne schopna opravit náměstí tak, že je průjezdné,“ ukazuje starosta Týna nad Vltavou Ivo Machálek.

Na náměstí je ale stále hromada dlažebních kostek, práce ještě nejsou u konce. „To je ulice Tyršova, kterou nám vlastně ta voda přivedla. Tam máme ještě tak na týden práce. Pak ještě máme práci v podloubí, kde nám povodeň vytrhala dřevěné kostky,“ dodává starosta.

Stále zavřená zůstává městská plovárna. „V současné době dočišťujeme rovné plochy. To hlavní, co jsme potřebovali vyčistit, to znamená bazénové těleso a zatopenou strojovnu, jsme zvládli v minulých dnech,“ uvádí provozovatel Jiří Vránek.

Čtěte také

„Teď ještě čekáme na to, až nám specializovaná firma přiveze po vysušení a opravě čerpadla, která jsou nutná pro provozování bazénu. Pokud vše dobře dopadne, předpokládáme, že bychom koncem příštího týdne mohli plovárnu zprovoznit,“ dodává.

Město v areálu plánuje ještě jednu změnu. „Poté, co jsme to tady obcházeli se všemi odborníky, jsme přišli na to, že kdybychom udělali suchý poldr, přípravu řečiště pro tu vodu, mohli bychom se vyhnout zaplavení bazénu i strojovny. Mohli bychom tím předejít dalším škodám do budoucna. Samozřejmě, až čas ukáže, jestli je to správná myšlenka,“ říká starosta Ivo Machálek.

Blesková povodeň způsobila v Týně nad Vltavou škody za pět milionů korun. Kvůli nim musí město odložit některé investice.

Spustit audio

Související