Plný košík jedlých hub můžete z lesa přinést i teď v listopadu. S teplým a vlhkým počasím přišla další houbařská vlna
Houby chutnající jako ústřice nebo ty, které zvyšují imunitu. I takové teď v některých lesech v Česku rostou. Díky teplému podzimu bohatému na srážky si přinesete ale i hříbky.
Houby chutnající jako ústřice nebo ty, které zvyšují imunitu. I takové teď v některých lesech v Česku rostou. Díky teplému podzimu bohatému na srážky si přinesete ale i hříbky.
Reportérka Jitka Cibulová Vokatá vyrazila na houby do lesa s mykologem Pavlem Špinarem.
Našli například lišky nálevkovité. Kromě těchto lišek jsou k nalezení i syrovinky, suchohřiby i hříbky.
„V tuto dobu je nález syrovinky ojedinělý, doba jejího růstu je od července do září. Vzácným nálezem je i ďubkatec borový, je to velice důležitá houba pro ten strom, protože jeho podhoubí obaluje kořeny, vlásečnice stromu a chrání jej před různými bakteriemi a škůdci,“ vysvětluje Pavel Špinar.
Houbaři jásají hlavně z hřibovitých úlovků. V některých lesích jsou ale teď i poklady, které zůstávají často bez povšimnutí. Také ty si při listopadovém houbaření na Jaroslavickém vrchu u Pořežan na Českobudějovicku přinesla domů naše reportérka. Například léčitelský poklad outkovku pestrou.
Pokud ale houby několikrát zmrznou a rozmrznou, tvoří se v nich toxické látky. Proto bychom je neměli dávat do košíku, ale raději nechat v lese.
Více si poslechněte v reportáži Jitky Cibulové Vokaté online, nebo si reportáž stáhněte do svých počítačů k pozdějšímu poslechu.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Lidé zasažení povodněmi mohou nechat otestovat své studny už jen do neděle. V pořádku jich je jen desetina
-
ŽIVĚ: Slavia bude v Evropské lize hostit belgický Anderlecht. Radiožurnál Sport odvysílá přímý přenos
-
Kreativní účetní, nebo zodpovědní hráči? Česko skládá dvě procenta HDP na obranu z různých resortů
-
ONLINE: Moskva podporuje Orbánův plán na příměří s Ukrajinou. Ta ale návrh podle Ruska odmítla