Plný košík jedlých hub můžete z lesa přinést i teď v listopadu. S teplým a vlhkým počasím přišla další houbařská vlna

10. listopad 2020 15:49

Houby chutnající jako ústřice nebo ty, které zvyšují imunitu. I takové teď v některých lesech v Česku rostou. Díky teplému podzimu bohatému na srážky si přinesete ale i hříbky.

Houby chutnající jako ústřice nebo ty, které zvyšují imunitu. I takové teď v některých lesech v Česku rostou. Díky teplému podzimu bohatému na srážky si přinesete ale i hříbky.

Reportérka Jitka Cibulová Vokatá vyrazila na houby do lesa s mykologem Pavlem Špinarem.

Našli například lišky nálevkovité. Kromě těchto lišek jsou k nalezení i syrovinky, suchohřiby i hříbky.

„V tuto dobu je nález syrovinky ojedinělý, doba jejího růstu je od července do září. Vzácným nálezem je i ďubkatec borový, je to velice důležitá houba pro ten strom, protože jeho podhoubí obaluje kořeny, vlásečnice stromu a chrání jej před různými bakteriemi a škůdci,“ vysvětluje Pavel Špinar.

Houbaři jásají hlavně z hřibovitých úlovků. V některých lesích jsou ale teď i poklady, které zůstávají často bez povšimnutí. Také ty si při listopadovém houbaření na Jaroslavickém vrchu u Pořežan na Českobudějovicku přinesla domů naše reportérka. Například léčitelský poklad outkovku pestrou.

Pokud ale houby několikrát zmrznou a rozmrznou, tvoří se v nich toxické látky. Proto bychom je neměli dávat do košíku, ale raději nechat v lese.

Více si poslechněte v reportáži Jitky Cibulové Vokaté online, nebo si reportáž stáhněte do svých počítačů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio