Plavská ulice v Budějovicích je už skoro rok rozkopaná. Oprava by měla skončit příští týden

21. květen 2015

Obyvatelé Roudného u Českých Budějovic zažívají už několik měsíců doslova výjimečný stav. Plavská ulice je rozkopaná a její rekonstrukci provázejí neustálé odklady. Do toho začala obec v ostatních ulicích budovat novou kanalizaci.

Původně dvě různé stavby změnily letos na jaře Roudné v překážkovou dráhu. „Je to hrozné a také docela nebezpečné. Teď vůbec nevím, kudy půjdu,“ popisuje obyvatelka Zdeňka.

Objížďka pro automobily vede přes Vidov. Cesta do centra Českých Budějovic trvá z Roudného zhruba o dvacet minut déle než obvykle. Místní si také stěžují na prach.

Uzavírku si naopak chválí cyklista Radek. „Je tu klid, když auta nejezdí. Mám docela obavy z toho, až se provoz vrátí. Na silnici vedle dvou aut se pak cyklista nevejde, je to strašně úzké,“ říká.

Rekonstrukce Plavské ulice má být hotová do 29. května. Na silnici již leží nový asfalt, stavební firmy dokončují obrubníky.

Oprava začala už loni v létě a termín dokončení se několikrát odkládal. To mělo podle náměstka primátora Petra Holického několik příčin - nedokonalý projekt, nešťastně uzavřená smlouva a špatné načasování. Při výkopech se zjistilo, že pod silnicí vede složité plynové potrubí, s nímž nikdo nepočítal. Také se ukázalo, že podloží není dostatečně silné.

Původní odhady počítaly s investicí 50 milionů korun. Vítězná firma se zavázala, že rekonstrukci provede za polovinu - 26 milionů. Postupem času vyrostly náklady o dalších přibližně 7 milionů korun.

Obyvatelé Roudného se však ještě klidu nedočkají. Oprava Plavské sice končí, ale pokračuje stavba splaškové kanalizace. Zatím jsou rozkopané hlavní tahy - ulice Roudenská a Vidovská, zde by měl být nový asfalt do konce května. Dál zůstanou rozkopané vedlejší ulice.

Podle starosty Roudného Gustava Hada stavba kanalizace potrvá do zimy.

autoři: Martin Pokorný , Andrea Poláková
Spustit audio