Plány kraje na odkup městských akcií v Jihočeském letišti kvůli koronaviru nejspíš padnou

28. květen 2020 08:30

Jihočeský kraj nechce za současných podmínek kupovat padesátiprocentní podíl města České Budějovice ve společnosti Jihočeské letiště. Podle původního plánu se kraj měl stát jediným vlastníkem.

Podle znaleckého posudku vypracovaného ještě před koronakrizí je hodnota městských akcií zhruba 33 milionů korun. Vedení kraje teď ale žádá o jeho aktualizaci. Z řad opozice se navíc ozývají hlasy, aby se projekt letiště kvůli současné situaci zmrazil.

„Konec roku 2019 a květen roku 2020 mají diametrálně odlišné ekonomické podmínky, proto jsme chtěli, aby se přehodnotil znalecký posudek na aktuální čísla a aktuální vývoj,“ říká náměstek hejtmanky Josef Knot.

I přes koronakrizi podle něj dál trvá zájem ze strany logistické společnosti, která by se stala strategickým partnerem letiště. Zároveň ale připouští, že tato krajská koalice už pravděpodobně situaci vyřešit nestihne.

„Máme tady konec volebního období a myslím, že projednávání těchto záležitostí těsně na konci volebního období není zpravidla úplně šťastné a někdy se z těch jednání trochu vytrácí racionalita. Každopádně jednání z naší strany určitě proběhne a necháme se překvapit, jaký bude výsledek,“ dodává Josef Knot.

Podle českobudějovického primátora Jiřího Svobody chce město v záměru prodeje svého podílu pokračovat. Za současného stavu ale transakci jako reálnou nevidí a naopak by byl pro přerušení certifikačního procesu, kterým teď letiště prochází, aby mohlo fungovat i pro větší mezinárodní provoz.

„My za město se budeme snažit, aby provoz této akciové společnosti v současném období i následujících měsících byl co nejméně finančně náročný,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Vedení Českých Budějovic už delší dobu vnímá svou pozici v akciové společnosti jako nevýhodnou. Z ekonomického hlediska nejcennější, co letiště nabízí, jsou pozemky v jeho okolí v hodnotě zhruba tří miliard korun. Ty ale vlastní pouze Jihočeský kraj.

„Je tam řádově 200 milionů, které šly ze strany města. Úplně otevřeno řečeno, všechny prostředky, které doposud do této společnosti město dalo, se dají považovat za vyhozené,“ komentuje Jiří Svoboda.

K zastavení všech investic se teď kloní i Martin Kuba, který je krajským i městským opozičním zastupitelem. Reálná hodnota podílu města je podle něj aktuálně nulová. „V téhle chvíli jsem přesvědčen o tom, že by mělo dojít k okamžitému zmrazení společnosti, všechny věci zastavit, zakonzervovat s minimálními náklady a potom se začít bavit o tom, co se s tím projektem dá dělat,“ uvádí.

Vedení kraje by mělo s městem o budoucnosti letiště jednat začátkem června. Poté chce také zahájit další kolo schůzek se zájemcem o strategické partnerství.

Spustit audio

Související